Установени са 1774 незаконни адресни регистрации преди изборите 25.09 | 14:30

Лиляна Павлова е за радикални промени в Закона за гражданската регистрация

От iNews.bg

Установени са 1774 нарушения при пререгистрациите на гражданите, направени с цел манипулиране на резултатите от местните избори по населени места. Това съобщи по време на петъчния парламентарен контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя отговори на депутатски въпрос за резултатите от допълнителните проверки за незаконни регистрации на постоянен или настоящ адрес, извършени във връзка с предстоящите местни избори на 25 октомври.

Павлова обясни, че на местата, където кметовете са отказаха да направят такива проверки, държавата го е разпоредила на областния управител на служби ГРАО. "Наистина те обхванаха множество пререгистрации, но само при 1774 от тях имаше неспазване на закона", каза Павлова.

Едно от най-честите нарушения при проверките е било неспазването на това в една сграда да има 10 квадрата за едно лице. На всички останали места било видимо, че има неспазване на регистрацията заради изборите, обясни министърът.

"Апелирам да се мисли за радикални промени в Закона за гражданската регистрация", призова Павлова.

 

Тя констатира, че направените през юли промени в Закона за гражданската регистрация по отношение на допълнителни проверки на всички лица, пререгистрирани преди срока за уседналост за участие във вота, са дали допълнителни ангажименти за проверки, но не са дали правомощия на Милистерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и в частност на ГРАО да извършват контрол.

Водещи

Най-четени