Установиха агенти на Държавна сигурност в пет религиозни общности 20.03 | 21:16

Най-много са от Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България

От Филипа Тодева

Комисията по досиетата е установила принадлежност към Държавна сигурност в пет религиозни общности и не е установила принадлежност в други седем.

Това съобщава на сайта си комисията, цитирана от БТА. Проверка на ръководството на Божия църква в България е установила принадлежност на еди човек от общо деветима проверени. Петима от Религиозната общност на евреите в България също имат принадлежност към службите.

Проверените са общо 21. 14 са проверените ръководни членове от Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България. За шестима е установена принадлежност, двама не подлежат на проверка. От Съюза на Евангелистките Баптистки църкви в България са проверени 14 души, за един е установена принадлежност, други двама не подлежат на проверка.

Отчетена е принадлежност на двама души от Националния алианс Обединени Божии църкви от проверени 11 души.

При проверката комисията по досиетата не е установила принадлежност в ръководните органи на Общество за Кришна съзнание, Отворено Библейско братство, Свидетели на Йехова в България, Сдружение Свободни Евангелски събрания, Съюз на Евангелските Съборни църкви в България, Християнска църква Сион и Христова Евангелска църква Шалом.

Водещи

Най-четени