Утрешният протест на МВР ще е най-големият, правен през годините 07.11 | 17:00

Военни пилоти бойкотират тренировъчни полети в знак на недоволство

От iNews.bg

Националният протест на сектор "Сигурност” ще бъде утре в 13 часа на пл. "Народно събрание”. Това заяви пред "Фокус" председателят на Синдикална федерация на служителите в МВР Валенин Попов във връзка с националния протест на сектор "Сигурност”. Той обясни, че не може да прогнозира предварително колко протестиращи ще се съберат.

"Смятам, че това наистина ще бъде най-големият протест, правен през годините до сега”, подчерта Попов. По думите му в него ще се включат служители на затворите и военнослужещи.

Попов коментира, че не са приемливи условията, които правителството декларира -намаляване на отпуските, отмяна на 2% от възнаграждението за прослужено време и запазване на обезщетението от 20 заплати след пенсиониране.

"Не сме склонни на компромиси по този въпрос. Готови сме да разговаряме винаги, когато ни поканят във връзка с реформите в сектора”, отбеляза Валентин Попов. Председателят на СФСМВР изрази мнение, че промените, които се правят в момента не са реформа.

Стана ясно, че и военни пилоти са изразили недоволството си – те са отказали да извършат тренировъчни полети в знак на протест срещу орязването на социалните им придобивки, потвърди министърът на отбраната Николай Ненчев пред Дарик.

По повод информацията, че по този начин военните пилоти протестират срещу проекторешението на Министерския съвет, което орязва социалните им привилегии, Ненчев каза, че става дума за един случай, а обяснението на пилотите било, че не се чувстват добре.

Той допълни, че е провел разговор с командира на Военно-въздушните сили ген.–майор Румен Радев и е разпоредил проверка.

Министърът призна, че неизпълнението на тренировъчните полети крие рискове.

"Това е опасно. Трябва да бъдем сигурни в нашите пилоти и тяхната готовност да защитят националната сигурност във всеки един момент. Това е тяхната отговорност."

 

Към момента са подадени 12 рапорта за напускане, но е възможно да станат 4000-5000, защото военните, на които им остават година или две до пенсия ще предпочетат да се пенсионират при сегашните условия, посочи Николай Ненчев.

Водещи