Ухилените гримаси на съдия Гьонева ядосаха старозагорци ВИДЕО 01.08 | 10:46

"Тази съдийка ми прилича на усмихнат грозен дявол... без душа и сърце... главорез й отива...", е само един от безбройните негативни коментари за магистрата

От iNews.bg

Обикновено усмивките радват. Рядко се случва нечия усмивка да дразни, още повече да ядосва. Но вчерашните усмивки на един съдия, направили впечатление на немалко хора, не само че разгневиха мнозина, но бяха обявени за "дяволски", "ехидни", "нагли" и грозни. За усмивките на съдия Гьонева става дума.

След случая с обезобразеното 18-годишно момиче, който изкара снощи хиляди българи на протест, Окръжният съд в Стара Загора вчера направи първи коментар. И там се появиха усмивките на докладчика по делото съдия Таня Гьонева. 

"Потресно беше и нахилената й физиномия през цялото време!"

"Г-жо съдия, не се хили! Ставаш още по-гадна с това, което демонстрираш! Позор!

"Грозното лице на безхаберието и наглостта."

"Голяма усмивка. Скоро време искам да те видя как ревеш."

"Наглостта и простотията и простащината нямат граници. През цялото време беше нахилена. Никой нормален човек няма да се държи така при тази ситуация."

"И защо се усмихва? Дисциплинарно уволнение за несвършена работа."

"Тази съдийка ми прилича на усмихнат грозен дявол... без душа и сърце... главорез й отива..."

"Да, аз също видях усмивката, но по-скоро е "нервен тик". Може би се притеснява, а защо ли?"

"Усмивката, с която обяснява ситуацията, е върхът на наглостта…"

"Г-жо "съдия", ако това се случи на детето ми, никога нищо няма да разбереш за извършителя, ще ти спестя ехидната усмивка..."

Не само усмивката, но и казаното от съдия Гьонева предизвика коментари и реакции на хората, особено от Стара Загора. Ето какво написа Ивета Лазарова:

"Имах нещастието да видя нецензурирана версия на снимките на 18-годишната Дебора. Този цирк, който се разиграва от вчера, ме кара да не мога да си намеря място. Толкова съм гневна, че чак ме боли.

Прокуратурата обвинява съда, съдът обвинява прокуратурата и вещото лице. Убедена съм до мозъка на костите си, че съдът е можел да го остави в ареста. Убедена съм, че прокуратурата е можела и е трябвало да събере доказателствата по делото за два дни, както го направи.

Върхът на глупостта е съдия Гьонева да твърди, че е спазила буквата на закона, и то с усмивка. Г-жо Гьонева, твърдите, че сте видели снимките, които не ми дават покой, твърдите, че сте запозната със съдебното минало на извършителя и че това му е трета такава проява, твърдите, че сте била потресена, а видяхте ли буквата на чл. 131 ал.1 т. 9 от НК, ако наистина вещото лице е описало лека телесна повреда, защо не взехте предвид, особената жестокост на извършеното деяние.

Няма и не мога да намеря мир със себе си, докато всички виновни не си понесат последствията! Цяла България очакваме възмездие за Дебора, за родителите й, за всички нас!"

Междувременно в своя позиция от Съюза на съдиите заявяват, че гражданският гняв за съдебното решение е напълно разбираем, но допълват, че в такъв момент обясненията на магистратите трудно могат да бъдат чути, защото те говорят на институционален език и не могат да подхождат емоционално.

Според съдиите обществената дускусия по темата се води без да се познават доказателствата по делото. И допълват, че е недопустимо отношението към съдийката, чиито снимки - лични и на дома ѝ - били показани и тя била злепоставена пред обществото, предаде БНТ.

"С ясното разбиране, че на този етап на ескалация на отприщения граждански гняв и недоволство (напълно разбираеми) е трудно да бъде чут някой, който не може да си позволи да подхожда емоционално, който говори на институционален език (не само защото на това е способен, но защото и иначе не бива) и е посочен като част от генерализирания виновник за общественото безпокойство, предлагаме на вниманието на всички някои разяснения, които се надяваме, че могат да бъдат полезни.

Отношението към съдебния състав от Окръжен съд Стара Загора и най-вече към съдията-докладчик също представлява наш общностен провал... защото позволихме призиви за линч на съдията, разпространяване на нейни лични снимки, на снимки на нейната къща с посочване на населеното място... Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела ... поради което е неморално да бъде злепоставян...", пише в позицията.

Водещи

Най-четени