Учебниците за малките класове - с упътване за коригиране на грешките 09.08 | 14:22

"Коригиращите свитъци" са за учителите и родителите, това няма да са нови учебници, а указания, обясни образователният министър

От iNews.bg

Министърът на образованието Тодор Танев предлага към учебниците от 1-ви до 4-ти клас да има упътвания, които поправят грешките в помагалата, докато се напишат нови. Има идея да бъдат разработени специални методически указания за учебниците до 4 клас, които да бъдат раздавани на родителите и учителите, каза днес във Варна министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, цитиран от БТА. По думите му той в момента се запознава със съдържанието на учебниците и неговата лична позиция е, че има нужда от подобни упътвания, за да се коригират грешките в книгите.

Това няма да са нови учебници, а указания, уточни министърът. "И тези свитъци да не бъдат нещо като алтернатива на учебниците. Не. Тези свитъци ще бъдат раздадени на учителите и на родителите за пояснения на някои съдържания в съществуващите учебници като методически указания, които да коригират общо грешките като схема", уточни той пред БНР.

С приемането на новия закон за предучилищното и училищно образование, ще бъдат променени тотално стандартите, учебните програми, учебниците, посочи Танев. По думите му ще се промени изцяло философията в системата. Според него местната власт и бизнесът трябва да казват от какво имат нужда и да участват в изготвянето на учебните програми, а не Министерството да определя кой и как да се обучава.

Министър Танев смята, че по въпроса за въвеждане на вероучение в българското училище трябва да има широко обществено обсъждане и сериозен разговор. "Той не е само на територията на Министерството на образованието, не е само на територията на Народното събрание. Мисля, че трябва да включва повече страни. Една от тях безспорно ще е Светият синод", каза той.

Образователният министър опроверга обвиненията, че прикрива злоупотреби във фонд "Научни изследвания". "Злоупотреби има много и те в момента са в прокуратурата и в ДАНС. Това правя. Не ги прикривам, а ги давам там, където могат да ги решат. В това можете да бъдете сигурни. За съжаление в България много хора си разрешават да говорят точно обратното на това, което е истина. Ще ги дам под съд", заяви той.

Водещи

Най-четени