Учени излизат на улицата заради ниски заплати 01.11 | 08:40

Протестът ще е под надслов“Искаме ли да имаме наука в България“

От iNews.bg

Покрай информацията от последните дни, че в България започват да се дават все повече пари за наука, учени от БАН и Селскостопанската академия решиха да покажат, че това не е точно така. Те излизат на протест точно в Деня на будителите заради ниските си заплати, а шествието им ще мине под надслов "Искаме ли да имаме наука в България.

Недоволните настояват за достоен труд и заплащане. В момента средната заплата на служителите в БАН е 700 лв, като за сравнение тази за страната е почти 900 лв. Оказва се, че един млад учен взима почти колкото една хигиенистка.

Затова двата синдиката в академиите – КНСБ и КТ "Подкрепа", организират шествие днес в 11:00. То ще тръгне от сградата на БАН и ще премине по бул. Цар Освободител до Министерството на образованието и науката и Министерски съвет (пл.Независимост). Там ще бъде връчена декларация с исканията на работещите в двете институции.

Шествието трябва да мине през бул. "Дондуков" до бул. "Васил Левски", където ще бъде поднесен венец на паметника на Апостола. То ще продължи до паметника на Св.Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, през ул.Оборище до ул.”15 ноември”, сградата на БАН, пише БГНЕС.

Водещи

Най-четени