Учени от БАН откриха растение, борещо COVID, грип и херпес 14.02 | 09:15

В Китай растението се нарича Каменен лотус

От iNews.bg

Растението случайно повлия върху много хора положително при случаи на конюнктивит и херпес. За него има много изследвания, които са правени в Тайван, тъй като там то е  разпространено много и се използва както за билка, така и за храна.То се използва при високо кръвно налягане, заболяване на черния дроб и панкреаса. Това заяви пред БНТ доц. д-р Надежда Маркова от Институт по органична химия с център по фитохимия към БАН.

"Започнахме изследване на противовирусното му действие. Това се оказа много скъпо начинание. Повярваха ни от Фонд "Научни изследвания” и ни финансираха със 120 хиляди лева. В китай растението се нарича Каменен лотус. Ние открихме, че това растение има най-силно действие при вируса на херпес. Оказва се, че растението има много силно антивирусно действие и при гриповете”, добави тя. 

При човешкия коронавирус открихме не толкова силно действие, както при херпеса, но над 63% ефективност срещу размножаването на вируса, подчерта доц. Маркова, която допълни, че растението не е токсично.

Най-четени