Учени шестваха срещу орязаната субсидия за БАН 09.11 | 18:02

В протеста взеха участие повече от 400 души

От Андриян Георгиев

Служители на Българската академия на науките (БАН) се събраха на втори пореден протест срещу бюджета за 2012 година.

В шествието от сградата на БАН до пл. "Ал. Батенберг” взеха участие повече от 400 души. Имаше засилено полицейско присъствие по бул. "Цар Освободител” и около сградата на Народното събрание. 

"Ние протестираме за бъдещето на националния научен център. Първото ни искане е за достоен бюджет, за да оцелеем в условията на криза. Нито една друга организация в България не получи такова намаляване на бюджетната субсидия – с 35%. Те означават два месеца неплатена отпуска, намалени разходи за електричество, вода, студени лаборатории, липса на перспектива. Напускат ни хората от младото поколение – бъдещето на българската наука. 59 млн. лв. означават край за БАН.

Второто ни искане е свързано с достойнството на учените - да се спре обидното и унизително отношение към тях. Третото ни искане е свързано с твърденията, че не се нуждаем от помощен персонал, че можем да го съкращаваме”, заяви пред сградата на Народното събрание един от протестиращите - проф. Бойко Георгиев, цитиран от агенция "Фокус".

Той беше категоричен, че няма изследователска работа, която да може да бъде извършвана само от учени.

"Искаме ясна визия от страна на правителството, парламента и Министерството на образованието, младежта и науката - как те си представят добре работещ научен център. Ние смятаме, че сме направили много сериозна стъпка към реформирането на БАН и получихме положителна оценка”, допълни още проф. Бойко Георгиев.

Водещи

Най-четени