Учениците се провалиха със стачката 03.01 | 13:15

Процентът на отсъстващите ученици е в рамките на очакваното за първия ден

От Елена Коцева

Ученическата стачка под формата на масово бягство от училище се провали.

В повечето от училищата в страната инспекторите и директорите не отчитат по-голямо отсъствие на ученици, отколкото в предишни години по това време.

Във Враца са отсъствали около 15.32 на сто. В Монтанско отсъстващите са малко повече, но това се дължи преди всичко на закъснения на автобуси заради падналия през нощта сняг. Под 15% е отсъствието в Хасковска област, също толкова са и във Варна.
Най-много отсъстват пернишките ученици – 17.5%, сред които и протестите в края на миналата година бяха сериозни.

За сметка на това почти няма отсъстващи (под 9%) в шуменските и силистренските училища, откъдето тръгнаха първите протестни шествия.

Процентът на отсъстващите ученици е в рамките на очакваното за първия ден след ваканцията и не може да се говори за бойкот на учебните занятия, посочват от регионалните инспекторати.

iNnews припомня, че протестът на ученици бе организиран чрез социалната мрежа "Фейсбук" и първоначално подкрепа и заявка за участие в стачката заявиха изключително много младежи.

Въпреки протестните шествия и петициитеот Министерството на образованието и науката не промениха учебните планове и не увеличиха ваканцията с още една седмица. Почивката на учениците за Коледа и Нова година започна на 24 декември и свърши днес – 3 януари.

От инспекторатите по образование предупредиха учениците, че които днес не отиде на училище, ще получи неизвинени отсъствия, а извинителните бележки за днес трябва да бъдат с подпис от родителите. 

Водещи

Най-четени