Учи, за да можеш да работиш, без значение от произхода си! 18.03 | 19:30

„Трябва да доближим образованието до бизнеса, за да знаят младите хора, че ако учат, ще имат първо работно място“, смята Анелия Клисарова

От iNews.bg

Независимо от произхода си, децата трябва да учат и да имат равен достъп до качествено образование, за да могат да работят по-късно. Това каза министър Анелия Клисарова във Враца по повод коментарите че 70% от учениците са от ромски произход. Министърът подчерта, че въпросът с достъпа до училище е много важен и следва да се решава сериозно.

"Трябва да доближим образованието до бизнеса, за да знаят младите хора, че ако учат, ще имат първо работно място и това да ги мотивира да останат в училище", коментира Клисарова. Тя отбеляза, че новата техника, развитието на икономиката и на държавата е свързано с работни места. "А когато младите хора нямат образование – няма къде да започнат работа, дори да има работни места", посочи тя.

Според нея се получава порочен кръг- бизнесът търси квалифицирани работници, от друга страна младите хора търсят работа, но нямат необходимата квалификация, стаж или опит. Трябва да прекъснем този порочен кръг като да доближим образованието до изискванията на бизнеса, до икономиката, добави Клисарова, цитиран от БТА. Просветният министър припомни, че от следващата година предстои пилотното въвеждане на дуалната система на обучение.

Водещи

Най-четени