Училища-гиганти бълват некачествени кадри 22.04 | 13:07

Пропаст в образованието между София и провинцията

От Филипа Тодева

Около 150 са училищата-гиганти в страната с ученици около и над 1000. Председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева заяви, че в тях не се предлага качествено образование, не се полагат достатъчно грижи за учениците.

"Не може да се прескачат 7-годишните и 19-годишните деца", коментира тя, като добави, че броят на децата в едно училище не бива да надвишава 800.

Такива училища-гиганти има в Русе, 18-то училище в София, както и 31-во, 32-ро, 137-мо, 51-во СОУ гони 1200 деца. "Всяко дете е пари и всеки иска повече пари", призна Такева.

В София средната работна заплата е най-голяма, поради това, че Столична община дофинансира системата на образованието – и детските градини и училищата, особено маломерните паралелки. Средно за страната заплатата на учителите достига 719 лева, а за непедагогическия персонал – 485 лева.

От 1 януари в 86% от учебните заведения увеличението на заплатите е около 8%.

И ако в София картинка е розова, не така стоят нещата много други райони на страната. Според Янка Такева сериозни проблеми в малките населени места в областите Шумен, Разград, Кърджали, Пазарджик, Благоевград.

В 97 училища в България средната заплата е едва 500 лева. В 29 училища заплатите са около 450 лева за учителите и минимална работна заплата за непедагогическия персонал.

Това са училища, в които има от 20 до 120 ученици. Но те не могат да бъдат закрити. Според Янка Такева те трябва да станат защитени. В момента със статут на защитени са 94 училища. СБУ предлага служебното правителство да ги направи 130.

Учителският синдикат предлага предизборно споразумение на всички партии. То включва 18% увеличение на единните разходни стандарти, което да бъде въведено в 2014 година. В момента средният единен разходен стандарт е 1528 лева, с увеличението той ще стане 1834 лева. Такева обясни, че става въпрос за попълване на дефицита от 600 милиона лева.

"Вече проведохме няколко разговори с политическите сили, които казват: "Това е толкова много, това не може да стане". Не, това са нашите пари, които са били в системата и ние трябва отново да си ги върнем", категорична бе тя.

Все пак според нея системата на делегираните бюджети трябва да се запази, при условие, че директорите не вземат решенията еднолично, а в тях участва и педагогическият съвет.

Национално анкетно проучване на СБУ сред учители и директори очертава повечето проблеми, до които доведоха делегираните бюджети. Според 30,7% от запитаните материалната база в училищата се е подобрила значително, 24,9% отговарят, че няма значително подобрение, а според 24% промяна няма. От друга страна 33,1% са категорични, че няма промяна в условията на труд, при 23% подобрението е значително, а при 23,9 незначително. За 8,4% има рязко влошаване в условията на труд.

При основната заплата отчетливо увеличение са имали 17,4%, близо 50% от педагозите обаче, не са имали кой знае какво увеличение. При 23% няма промяна на основната заплата. По отношение на диференцираното заплащане значително увеличение са усетили 19,4%, по-малко – 29,4, а при 26,8% няма промяна. Намаление в диференцираното заплащане има при над 16%.

22,6% от учителите и директорите са доволни от възнагражденията си. Но други 71,7% заявяват, че не са. При диференцираното заплащане съотношението е 35% доволни и 52% недоволни.

Водещи

Най-четени