Училищата се подготвят за 15 септември - кипят усилени ремонти 15.08 | 15:47

МОН осигурява финансови средства

От Теодора Кокаланова

Учебната година ще започне нормално и в районите, засегнати от наводненията това лято. Това заяви днес във Варна служебният министър на образованието Румяна Коларова. 

По думите й за Морската гимназия "Св. Николай Чудотворец" във Варна ще бъдат осигурени 27 000 лв., а за СОУ "Любен Каравелов" - Варна – над 10 000 лева. Коларова се е запознала с ремонтите в две училища във варненския квартал "Аспарухово", пострадали най-сериозно при наводнението през юни.

Според Коларова е наложително да бъдат направени серия ремонти, особено в Морската гимназия, чиято материално-техническа база трябва да отговаря на всички изисквания на Международната морска конвенция, предаде агенция "Фокус". Румяна Коларова е отбелязала, че в град Мизия е имало проблем с осигуряването на учебници за децата, който вече е разрешен.

"Продължава разчистването на училищата. Навсякъде е направена оценка от какви ремонти се нуждаят сградите", допълни министърът. Коларова обеща да потърси варианти за разрешаване на проблемите. "В Мизия трябва да се обърне внимание и на хуманитарния проблем", уточни тя.

Според нея социалните служители трябва да проследят дали децата имат нормални условия за живот в домовете си. "Училищата може да бъдат стегнати, но децата е необходимо да имат възможност да се подготвят и у дома", посочи Коларова. За разрешаване на тези проблеми образователното министерство ще работи съвместно със социалното ведомство.

 

 

Водещи

Най-четени