Учим се от немците как да контролираме строителството 27.05 | 18:12

Почти е готов нов Закон за устройство на територията, обяви Данов

От iNews.bg

Учим се от немците как да контролираме строителството. Това стана ясно, след като министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов посочи, че почти е готов нов Закон за устройство на територията, който е изцяло взаимстван от германското строително законодателство, съобщават от пресцентъра на министерството.

Министърът е отбелязал, че до няколко месеца предстои и въвеждането на Закон за архитектурните конкурси и Наредби за обществените поръчки в строителството и в проектирането, които също са превод от германски нормативни документи. Иван Данов е определил като прогресивна стъпка въвеждането на еврокодовете - система за проектиране на всички видове строителни конструкции.

Представителите на различните браншови организации са се обединили около становището, че най-голяма пречка за работата им е изключително сложният процес на издаване на разрешение за строеж. Те предлагат в новия ЗУТ да има възможност проектантски и надзорни фирми да издават разрешение за строеж, а общината само да регистрира процеса и премахването на лицензионния режим при работа с обекти паметници на културата.

Водещи