Учителите до 35 години ще се радват на по-големи заплати 30.04 | 19:41

Увеличението ще влезне в сила от 1 юни

От Теодора Кокаланова

Заплатите на учителите до 35 години ще бъдат увеличени от 1 юни. "В момента просветното ведомство води преговори с представители на синдикатите, които поискаха 5% увеличение на възнагражденията на всички учители от 1 септември". 

Това съобщи в Бургас министърът на образованието и науката Анелия Клисарова. По думите й на дневен ред са две стратегии за развитие на висшето образование и комуникационно информационните технологии. "Те са готови и до 15 дни ще влязат за решение в Министерски съвет", поясни Клисарова. 

Тя посочи, че управляваното от нея ведомство обмисляло и въвеждането на стажанти учители, които да работят в учебните заведения. Министърът съобщи, че в Бургас ще има нов здравен факултет, в който ще се обучават медицински сестри и рехабилитатори.

През учебната 2014-2015 година във факултета ще бъдат приети 140 рехабилитатори, 80 медицински сестри, а преподавателите, които ще работят там на трудов договор, ще бъдат 46. Факултетът ще бъде част от университета "проф. д-р Асен Златаров". По новото изискване, медицинските сестри трябва да имат степен "бакалавър" и да учат 4 години, информира в. "24 часа".  

 

Водещи

Най-четени