Учителите ще получават 10 заплати при пенсиониране 09.06 | 17:30

Училищата и детските градини с добри оценки за качеството на обучението ще получават допълнителни средства, според проектозакона за училищното образование

От iNews.bg

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране. Това решиха депутатите от образователната комисия при второто четене за проектозакона за училищното образование.

Председателят на комисията Милена Дамянова коментира пред БНР, че е дадена възможност в следващите години тези заплати да бъдат и повече, при наличие на по-добра квалификация и кариерно израстване. По думите й, това ще привлече и младите хора към тази професия.

Предвижда се също допълнително финансиране за училищата и детските градини в зависимост от оценката от инспектирането за качеството на обучението. "Предвиждаме тези детски градини и училища, които имат добри образователни резултати, да могат да получават средства, които заедно с педагогическия съвет да решат за какво да изразходват. Тези детски градини и училища, които имат лоша оценка или недобри резултати при инспектирането, също ще получават средства, тоест те няма да бъдат ощетени, но тези средства ще бъдат целеви за преодоляване на дефицитите, които са констатирани", обясни Дамянова.

Депутатите приеха още в законопроекта да се запише, че освен учениците, и родителите трябва да уважават учителите, като Дамянова обясни, че текстът има препоръчителен характер.

От АБВ поискаха да се въведе мандатност за директорите, но предложението не бе прието.

Според депутатите от ГЕРБ училищните директори трябва да минават на атестации и ако резултатите са лоши, да се прекратяват трудовите им отношения.

Най-четени