Фалстарт на консултациите за Изборния кодекс 06.02 | 15:58

Атака, БСП и ДПС не се явиха, Фидосова ги обвини в безотговорност

От Филипа Тодева

Консултациите за промените в Изборния кодекс не се състояха заради отсъствие на депутатите от БСП, ДПС и "Атака", предаде агенция "Фокус".

Председателят на правната комисия Искра Фидосова заяви, че са били изпратени покани за участие в консултациите до всички парламентарни групи.

На срещата присъсъвали единствено депутатите от Синята коалиция – Екатерина Михайлова и Мартин Димитров.

"Това е изключително безотговорно отношение за неприсъствие на последен кръг консултации, за които предварително си дал съгласие. До нас не е отправено нито устно, нито писмено съобщение дали ще участват в консултациите”, коментира Фидосова.

Михаил Миков от "Коалиция за България" заяви, че няма никакъв бойкот. По думите му още сутринта Искра Фидосова е била предупредена, че днес от БСП нямат физическа възможност да участват в тази среща. Той обясни, че заради продължителното заседание на КСНС вчера, за днес е отложено заседанието на Изпълнителното бюро да партията.

"Имаме и достатъчно други задачи и е редно управляващите да се съобразяват, че ние не сме им подчинени. Така че не става дума за никакъв бойкот, обсъждаме сериозно направените предложения и утре след приключване на пленарното заседание, преди заседанието на комисията ще обсъдим предложенията на изменения в кодекса”, каза депутатът.

По отношение на спорния въпрос за определението за опозиция, Фидосова уточни, че предложението за определение е направено от депутатите от ДПС в пленарна зала и е било подкрепено от депутатите от БСП.

"Много е трудно да се даде легално определение за опозиция. Ако трябва да дадем определение, може би най-правилният критерий, е точно начинът на гласуване при формиране на правителството”, каза тя. Според Фидосова като цяло има сериозно сближаване на позициите по промените в Изборния кодекс.

Екатерина Михайлова обаче заяви, че десните категорично не приемат формулировка за това кой е опозиция и кой не.

Водещи