Фалшивите митничарски дипломи били от Украйна и Катар 11.01 | 18:07

Симеон Дянков проследи лично как върви ремонтът на ГКПП „Капитан Андреево”

От Гергана Златкова

Фалшивите дипломи на митничари на граничния пункт Капитан Андреево не касаят единствено Свиленград. Текат проверки, като над 250 митнически служители вече са извън системата.

Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещението си на ГКПП Капитан Андреево, предаде агенция "Фокус”.

Дянков каза, че за проблема се е знаело още преди две години и шефът на митниците Ваньо Танов се е стремял той да намери решение. 

Вицепремиерът отиде лично да проследи как върви ремонтът на граничния пункт и последните 3,4 км от АМ "Марица", които ще свързват аутобана с граничния пункт.

"Около 250 проверки се правят в момента, убеден съм, че ще излязат и други интересни случаи. Има някои митничари, не от Свиленград, а от други части на страната, които са учили в Украйна, и са получили дипломи.

Някои са получили дипломи за магистри, преди тези за основното висше. Някои са ходили да получат дипломите си чак от Катар, което малко ни съмнява", каза Дянков.

 Той обобщи, че има митничари, които толкова обичат да работят за митниците, че са готови да ходят в доста екзотични страни само и само да получават по няколко дипломи. По думите му - в следващите месеци доста такива случаи ще се чуят.

Дянков обясни, че целта на проверките е митниците да са чисти от хора, които по един или друг начин са нарушили закона. По думите на Дянков първоначално митничарите, които не спазвали закона, били около 500 човека.

От тях около 260 души вече са излезли от системата, а останалите 246 човека се проверяват. Вицепремиерът инспектира дейностите по цялостната рехабилитация на ГКПП - Капитан Андреево и строителните работи по изграждането на 3,4 км път към граничния пункт - част от автомагистрала "Марица".

Целта е до началото на летния сезон автомобилите да бъдат посрещани по 36 модерни ленти.

Строителството на административните сгради на ГКПП "Капитан Андреево" ще бъде завършено до края на 2013 година.

Водещи

Най-четени