Фалшивите новини рушат доверието в евроинституциите 07.02 | 12:44

Популизмът чертае разделителни линии, заяви по реме на междунаридния форум "„Разговори за бъдещето на ЕС” депутатът от ГЕРБ Павел Христов

От iNews

Фалшивите новини в контекста на засилващите се националистически, сепаратистки и популистки настроения, рушат доверието в европейските институции. Традиционните партии са изправени пред предизвикателството да намерят начин европейската идея да звучи атрактивно, а правилата да не изглеждат скучни и сложни.

Това заяви народният представител от ГЕРБ Павел Христов по време на организираната от фондация "Ханс Зайдел” в Мадрид конференция "Разговори за бъдещето на ЕС”, предаде "Монитор".

Във форума взеха участие политици, учени и представители на различни неправителствени организации от 15 държави.

Събитието беше открито от Хосе Мария Аснар, премиер на Испания от 1996 г. до 2004 г. и Маркус Фербер, зам.-председател на фондация "Ханс Зайдел” и член на Европейския парламент.

"За съжаление, в ЕС все още има двойни стандарти, с които трябва да се борим, защото те са дискриминиращи, но и благодатна почва за развитие на популизъм. В този контекст можем да се позовем, както на примера с пакета Мобилност 1, който си заслужи недоволството на българските превозвачи, така и на въпросителните пред приемането ни в Шенген.

То се политизира и затова все още се бави, въпреки че отдавна сме покрили всички технически изисквания”, посочи Христов в рамките на дискусията, относно негативния ефект, който нарастващият популизъм и фалшивите новини оказват върху успешни европейски политики.

"В ЕС споделяме общи ценности, но популизмът чертае разделителни линии. Предвид предстоящите европейски избори, това е проблем, който със сигурност ще расте”, прогнозира варненският депутат. "Забравихме ли какво е да се редим на опашки за визи?, попита риторично той, отчитайки редица преки ползи за гражданите на ЕС.

Радвам се, че европейските ни партньори са наясно и високо ценят успехите на България както по оношение на охраната на външната граница на ЕС и борбата с контрабандата, така и на добрите финансови и икономически показатели на страната ни”, коментира още Христов в неформалните си разговори с участниците във форума.  

 

Водещи

Най-четени