Фандъкова: Метрото е най-добрият проект, правен с евросредства 27.08 | 17:30

Неслучайно председателят на ЕК идва за откриването на втория метродиаметър, изтъкна кметът

От Ивелина Георгиева

Столичното метро е един от най-добрите европейски проекти, реализиран с европейски средства, и идването на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за откриването на втория метродиаметър не е случайно. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

За първи път с европейски пари бяха купени 18 метровлакчета, които вече се движат по едната лента и ще бъдат пуснати в движение и по другата.

Фандъкова припомни, че еврокомисарят Йоханес Хан нарече този проект миналата година проект за прие.

Всички можем да се гордеем с неговата реализация, похвали се кметът на София. Това е най-бързият, удобен и екологичен транспорт, с който се променя облика на града, подчерта тя.

По думите ѝ заедно с метрото се променя и облика на града.

"Видяхме вече новите булеварди, част от тях са готови, други предстои да бъдат завършени, подземни паркинги и напълно реконструирани подлези", изброи Фандъкова.

Тя припомни, че никой не може да забрави в какво състояние е бил подлезът пред НДК само преди няколко месеца, а сега е поредна пешеходна зона за софиянци.

"Метрото е един комплексен, интегриран проект, който финансира и археологическите разкопки. Сега гражданите, гостите и туристите на София ще могат да наблюдават работата на археолозите в античния комплекс "Сердика", а до края на следващата година ще могат да се разхождат вътре сред разкопките. Всичко това е тук в нашия град, то се случи само за няколко години", подчерта столичният кмет.

Искаме работата по метрото да продължава и още тази година да започне изграждането на линията до аерогарата, а най-късно до началото на следващата година да започне изграждането на линията и до бизнес парка в Младост. За целта държавата се надява ЕС да финансира по-голямата част от проекта и през следващия програмен период.

Водещи

Най-четени