Фандъкова: София - без боклуци, заводът ще преработва всичко 30.03 | 12:10

За 6 месеца предприятието е отделило над 1000 тона полезни материали

От iNews.bg

До дни София няма да генерира отпадъци, които да трябва да се складират по сметища. Заводът за преработка на боклуци, който стартира работа преди около 6 месеца, ще преработва 100% от генерираният от столичани битов отпадък. Това стана ясно думите на кметът на София Йорданка Фандъкова.

Към момента в завода се преработва около 90% от сметта на столичани и се приемат около 1000 тона отпадъци на ден, допълни тя, цитирана от БТА. В съвсем близко бъдеще преработката ще достигне 100%. Очаква се това да се случи от 1 април. Фандъкова подчерта и че столичният завод по никакъв начин не отстъпва на тези в останалата част на Европа, използва модерни технологии, наоколо не се усеща неприятна миризма.

От началото на работата на софийския завод за боклуци са били отделени 1076 тона полезни материали. Става въпрос за 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаса, 102 тона найлон, 833 тона стъкло. Всичко това се продава и от него се произвеждат различни продукти, обясни Фандъкова. По този начин се пестят природни ресурси и се полагат грижи за околната среда, подчерта още столичният кмет.

Водещи

Най-четени