Фандъкова залага на облагородяване и енергийна ефективност в кварталите 25.09 | 14:01

Столичният кмет, номинирана за трети мандат, с амбициозна програма за развитие на София

От Ростислава Иванова

Като кандидат за кмет на София за трети мандат в изборната надпревара на 25 октомври Йорданка Фандъкова има "ясна визия и план за развитието" на града. "Това е амбициозна програма за развитието на града, която стъпва на постигнатото и развива София като "зелен град", фокусиран върху по-добрите условия на живот за хората: по-чист въздух, по-малко шум, чиста околна среда, енергийна ефективност". По тези проекти се работи и в момена и политиката в тази насока ще бъде продължена.

Новият приоритет в програмата на Фандъкова, ако бъде избрана отново за кмет, ще са мащабните ремонти в кварталите – на улиците и тротоарите, заедно с програма за ново енергийно ефективно улично осветление.

Фандъкова откри днес изборната си кампания за кандидат-кмен на София от ГЕРБ, като представи Програмата си за управление на София 2015-2019г., предаде Фокус.

Фандъкова изтъкна "видимите резултати и бързи темпове на промяна на столицата" по време на 6-годишното й управление. "Силата не е в обещаното, а в постигнатото. Вярвам, че става по-добър град за живеене, по-добър за децата, за младите, за работещите, за възрастните и за хората в неравностойно положение. Гордеем се с постигнатото и знам, че има още много работа за вършене. Затова отново искам вашето доверие", призова градоначалникът.

Продължаване на метрото от кв. Левски до Горна баня

"Постигнахме видими резултати в строителството и рехабилитацията на базовата инфраструктура, която е гръбнакът на всеки голям град. Построихме 21 км нови метро линии. Направихме най-голямата модернизация на градския транспорт през последните години. Реновирахме 130 км основни улици и булеварди – всичко това ни дава самочувствие, но и ни задължава да продължаваме напред със същото темпо, но и по-бързо", заяви Фандъкова.

Метрото остава стратегически проект, защото освен, че дава възможност за по-удобно и бързо предвижване, то променя кварталите и допринася за по-малко вредни емисии във въздуха, обясни тя. Тази година общината започва строителството и на третата линия, която ще свързва кв. "Левски Г" и "Овча купел" до Горна баня", добави тя.

"Целта ни е да създадем подредена и уютна среда до домовете. Затова разширяваме и програмата за поддържане на междублоковите пространства", посочи кандидатът за кмет на София и добави, че са започнали системната грижа за парковете и сега никой не отрича, че София е много по-зелена.

"Зелена" политика и енергийна ефективност

"Важен приоритет в зелените политики е енергийната ефективност. Въведохме мерки в 90% от общинските сгради и в над 170 общински училища и детски градини. Осигурихме дългосрочно решение на въпроса с чистотата като построихме най-модерния завод за преработка на отпадъците на Балканите", изтъкна още тя. И припомни предизвикателствата пред проекта: "Преодоляхме опити за забавяне и политическите игри, но се справихме, защото имахме много ясна цел, в която твърдо вярвахме. Затова получихме и доверието на Европейската комисия и реализирахме в София най-големия европейски проект в областта на екологията".

"Тази година спряхме от движение последния икарус като символ на остарелия градски транспорт и продължаваме да обновяваме градския транспорт – готови сме с проекти за закупуване на нови автобуси, трамваи и електробуси. Освен екологичен градски транспорт сме подготвили и проекти за цялостна веломрежа, в която да свържем велоалеите, които изграждаме", заяви кандидатът за кмет на Столична община.

"Новите технологии са част от зелените политики – затова въвеждаме и системата за управление на трафика, която намалява времето за придвижване, вредните емисии и дава предимство на градския транспорт".

Добри условия за спорт в училище и в квартала

Новият приоритет на Фандъкова е разширението на условията за спорт в училище и близо до домовете.

"Сплотеността на нашето общество винаги се е определяла от грижата за по-слабите и уязвимите. Развихме собствени програми за подкрепа на хората с увреждания и в неравностойно положение, закрихме остарелите домове за деца без родители и построихме съвременни центрове да защита; инвестирахме в нова медицинска апаратура", отбеляза тя. След което призна, че още много трябва да се направи за изграждането на достъпна среда. "Но реално ние започнахме тези програми и продължаваме. Грижата за децата и семействата винаги е била изключително важна за нас", обяви кметът на София.

И припомни: "През последните години общината построи 80 детски градини, осигурихме 13 200 нови места за децата, строим и нови, ремонтираме училищата – и продължаваме. Всичко това са инвестиции в хората, а те са най-мощният стимул за развитие".

Гражданите вече ще участват в управлението на града, обещава Фандъкова

"Новият ни приоритет е създаването на електронна платформа за споделяне на идеи за развитието на София и за обсъждане на бъдещи проекти на общината. Дигиталните технологии дават възможност повече граждани да участват в управлението на града и ние сме длъжни да ги използваме", обеща Фандъкова. По думите й, сигурността е стратегически приоритет за всеки голям град.

"Създадохме системата за видеонаблюдение, която разширяваме и изграждаме електронни системи за превенция. Отворихме Столична община за граждански инициативи и проекти – с програмите, които създадохме - програмите "Култура", "Европа" и за Младежки дейности, както и консултативните съвети, в които работят водещи специалисти и експерти в различните сфери и ни помагат да взимаме правилни решение за града", обясни тя.

"София е град на младите, на предприемчивите и на работещите хора и трябва да продължим да го развиваме като град, който дава възможности и чертае нови перспективи", посочи още кметът.

"Започнахме процес на отваряне на административните данни и съм убедена, че това ще помогне за намиране на иновативни решения за по-добра градска греда и ще стимулира инициативата и предприемачеството в града. Тази година София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се световни градове, в топ 3 сме на европейските градове по стартиращи компании. Вчера имахме специална среща с млади предприемачи в ИТ сектора и представителите на "Гугъл”, съобщи Фандъкова.

Нови пространства за култура и изкуство

"Планираме създаването на нови пространства за култура и изкуство в изоставени градски пространства и извън центъра на града", обещава още тя.

"Историята на града чертае и бъдещето, затова разкриваме археологическото наследство на Древна Сердика. В същото време подкрепяме творците, които развиват свободния дух на града. Успяхме да създадем нови музеи и сцени на открито. Проектираме и планираме изнасянето на културните проекти в различните квартали на София. Само тази година отворихме нови библиотеки в кв. "Студентски град", неотдавна отвори врати и филиал на Градската библиотека в район "Люлин". Новият ни приоритет е да съхраним очарованието на Стара София с възстановяването на стари сгради и знакови пространства", каза още тя.

Накрая Фандъкова се обърна към всички кандидати на ГЕРБ в София за районни кметове и общински съветници: "Искрено вярвам, че всички ще работим за това - развитието на града да продължава и то с бързи темпове".  

Водещи

Най-четени