Фандъкова нареди: полицията да предприеме всичко необходимо 16.08 | 11:40

За да не се допусне нарушение на обществения ред

От Кремена Бедерева

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова издаде заповед до директора на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) във връзка с протестите, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кметът Фандъкова нареди на директора на СДВР да предприеме всички необходими действия в кръга на неговата компетентност, с оглед недопускане на нарушения на обществения ред и извършването на престъпления на територията на Столичната община при провеждането на мероприятия, свързани със струпването на значителни групи от хора за периода от 16 август.

Кметът разпореди да се предприемат всички мерки за недопускане на сблъсък на противостоящи групи от хора на територията на Столичната община.

В момента пред сградата на Народното събрание са две групи от протестиращи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Единият протест е предварително заявен в Столична община, а другият –нерегламентиран по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Изградени са кордони, които да не допуснат напрежение между тях и да гарантират обществения ред.

МВР благодари на гражданите за толерантното и адекватно отношение и ги призовава да не се поддават на провокации.

Най-много протестиращи срещу правителството към този момент има пред централния вход на парламента. При градинката до Художествената галерия има около 60 протестиращи, а при задния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски" са се събрали 30-ина недоволни граждани. Всички протестиращи в района около сградата на парламента развяват български знамена и свирят със свирки.

Пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски” около 500 привърженици на правителството на Пламен Орешарски. От време на време те скандират "Победа” и също развяват български знамена.

По-голямата част от участниците в контрапротеста са издигнали лозунги, които гласят – "Симпатични ли сме ви, г-н президент?", "Искаме президент обединител на нацията", "Ние нямаме офшорни сметки", "Ако не можете да помогнете, не пречете на Орешарски", "Искаме бюджет за хората, а не за "КАПИТАЛ-ите", "Шанс за Орешарски – шанс за хората на България".

Сред привържениците на кабинета има хора на всякаква възраст. Те разговарят помежду си на групички.

Водещи

Най-четени