Фандъкова настоява за Национална програма за овладяване на бездомните кучета 28.05 | 18:09

Кметът на София е изпратила писмо с искането си до земеделския министър Димитър Греков

От iNews.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати днес писмо до министъра на земеделието и храните Димитър Греков, в което настоява за изготвяне на Национална програма за овладяване на популацията на бездомните кучета, съобщават от пресслужбата на Столичната община.

В писмото столичният кмет информира министър Греков за предприетите от общината действия за решаване на проблема.

Столичната община продължава активната си работа по изпълнение на програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета 2012–2016 г.

Започна изпълнението на втори етап на общински приют за бездомни кучета в землището на с. Горни Богров с капацитет 1094 места. Отворени са общински центрове за кастрация на домашни и безстопанствени животни в районите "Банкя" и "Илинден". Предстои оборудване на кастрационен център в район "Връбница". Продължава и дейността по кастрация и обезпаразитяване на дворни кучета.

В писмото се отбелязва, че общината работи активно в сътрудничество с неправителствени организации, като фондация "Четири лапи", фондация "Помощ за животните- България", "Българското дружество за защита на животните", сдружение "Германо-българска помощ за животните" и Национално сдружение за защита на животните.

"С цел обединяване на усилията по решаване на проблема, настоятелно Ви молим да ни уведомите дали са предприети действия за подготовка на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета", пише Фандъкова.

Тя потвърждава готовността на Столичната община да участва в работата на екипа, който ще изготвя документа.

Водещи

Най-четени