Фандъкова не иска да сяда на стола на Борисов 22.02 | 12:57

Искала да строи в София, вместо да става премиер

От Филипа Тодева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова опроверга категорично възможността да става премиер на служебния кабинет, който би назначил държавният глава Росен Плевнелиев.

"Категорично изключвам този вариант", заяви кметът, цитиран от агенция "Фокус".

Така остава отворен за политически консултации въпросът за наследника на Бойко Борисов.

Фандъкова отказва с аргумента, че иска да строи в София.

"Това е невъзможно. Аз имам достатъчно ангажименти, като кмет на София. Виждате, ние с нетърпение чакаме сезона, за да започнем да строим. Категорично изключвам този вариант”, увери тя.

Вчера с 209 гласа "за" Народното събрание прие оставката на Кабинета "Борисов". От 215 депутати, които присъстваха в пленарна зала, петима бяха "против", а един гласува "въздържал се".

Премиерът, който отсъстваше по време на дебатите, се появи в НС малко преди гласуването.

До слизането от власт на правителството се стигна, след като на 20 февруари министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се оттегля и ще подаде оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Само ден по-рано Борисов бе категоричен, че няма да напусне властта заради БСП и ДПС, а ще се бори срещу тях докрай.

Последвалите същата вечер протести в София прераснаха в сблъсъци между протестиращи и полиция, което послужи като мотив на Борисов да подаде оставка.

"Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си и решението ми за оставката на кабинета е окончателно", заяви министър-председателят в сряда.

Водещи

Най-четени