Фандъкова няма да приеме оставката на зам.-кмета Мария Бояджийска 10.04 | 08:29

Мария Бояджиска предлагала твърди мерки за решението на проблема с кучетата и си навлякла гнева на организациите, твърди кметът

От Филипа Тодева

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви пред bTV, че няма да приеме оставката на заместник-кмета по екология Мария Бояджийска. Снощи стана ясно, че Бояджийска иска да напусне поста си заради проблема с бездомните кучета и разкъсания до смърт проф. Ботьо Тачков.

Фандъкова ще я остави на поста й, но ще иска по-упорита работа и прилагане на твърди мерки. Според нея Бояджийска от 2 години е предлагала такива по-твърди мерки и с това си е навлякла гнева на екоорганизациите.

Фандъкова припомни, че бюджетът на общинското предприятие "Екоравновесие" е около 890 хил. лв., а не милиони. Процедурата по кастрация и чипиране на кучетата струва около 40-50 лв. Собствениците на домашни любимци обаче продължават да нарушават наредбата, като не регистрират домашните си любимци.

Кметът напомни и че за една година е сменила двама директори на ОП "Екоравновесие". По думите й обаче няма достатъчно кандидати за тази длъжност. Заплатата на директора е около 800 лв.

Столичният градоначалник се оплака и от лошото отношение на гражданите към ловните екипи. По думите й те били подложени на натиск. При тях заплащането се определя на брой, за заловено куче – по 5 лева. Ако го върнат обратно – по 3 лева. Тя вече е издала заповед за увеличение на екипите.

Стана ясно и че ще бъде предложено осиновяване и евтаназия на кучета да се осъществи само по решение на ветеринарен лекар. Според кмета обаче убийството на кучетата няма да доведе до резултати. Екологични организации продължават да настояват за санкции в случай на малтретиране на животни.

Предстои изграждането на електронен модул-регистър с информация за бездомните животни по общини.

Водещи

Най-четени