Фандъкова обеща: Вдигаме заплатите на медсесетрите в детските градини и правим въздуха по-чист 22.12 | 13:52

“И новата важна задача – въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото”, каза кметицата

От iNews.bg

Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Няколко важни задачи – поусилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства по-скоро за мерките за по-чист въздух, административната реформа и дигитализацията, каза тя. По думите ѝ трябва да се обърне специално внимание на инвестициите в градския транспорт, довършването на метрото, модернизацията на градския транспорт.

"И новата важна задача – въвеждането на довеждащия транспорт, т.е. с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото”, добави още кметът на София.

Според нея това е и една от основните мерки за по-чист въздух. Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха, каза Фандъкова.

"Втората важна задача, освен инвестициите, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които има отговорност общината. Вие знаете, че държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличаване заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети”, уточни тя.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година.

Водещи

Най-четени