Фандъкова призова: Да се помолим пред иконата вкъщи на Великден 05.04 | 12:00

Кметът увери, че няма проблем с извозването на боклука на София

От iNews.bg

Една от най-важните задачи в момента е почистването и дезинфекцията в града, заяви пред БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че въпреки валежите, през днешния ден продължава дезинфекцирането на спирките.

Кметът увери, че няма проблем с извозването на боклука на София. Полагани са максимални усилия през годините. От 100% депониране преди 10 години в момента то е 16%. Фандъкова е възложила задачи и за миене, и за дезинфекциране. Хората, които работят в чистотата, също са подложени на доста голям риск, каза тя.

Водят се разговори с православната църква за това как ще бъдат проведени Цветница и Великден в града. "Всеки има икона вкъщи. Нека да останем да се помолим вкъщи, за да предпазим, ако не себе си, близките си, съседите си, да не предизвикваме допълнителни проблеми", добави Фандъкова.

Ще бъдат дезинфекцирани пространствата около църквите. Навън ще бъдат изнасяни маси с върбови клонки. От началото на извънредното положение има финансови загуби за общината. Според кметът е ясно, че трябва да се предприемат мерки за срива в някои сфери.

"От първите дни заедно с предприемането на мерките за почистване и дезинфекция, и помощ за нуждаещите се хора, ние предприехме и мерки за бизнеса и за бюджета на общината", допълни Фандъкова. Създаден е икономически съвет с водещи експерти. Поканени са общински съветници от всички политически групи.

"Вече има пълно съгласие за това да освободим от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в условията на извънредно положение, а също така от наеми на общински помещения или терени, включително на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за малки и средни предприятия", посочи още Фандъкова.

За месец март Центърът за градска мобилност е загубил приходи на стойност от около 6 милиона лева. Трите транспортни оператора - автотранспорт, електротранспорт и метрото - около 6 милиона и половина. За април се очакват още по-големи загуби. Продажбата на билети и карти е почти замряла. Обмисля се продължаване на валидността на картите за градски транспорт, както и на служебния абонамент за "синя" и "зелена" зона за времето, когато те не са действали.

Водещи

Най-четени