Фандъкова притеснена, че НС не се съобразява с общините 11.07 | 16:07

Това по думите ѝ е нарушение на принципите на децентрализация

От Елица Елефтерова

Софийският кмет Йорданка Фандъкова изрази притеснението си, че вече е станало устойчива практика в Народното събрание да се обсъждат и приемат законопроекти, които засягат директно общините, без да се иска тяхното мнение.

Това заяви тя при посещение на инсталацията за компостиране и третиране на биологични отпадъци "Хан Богров", съобщава БТА.

"Говоря конкретно в случая за проекта за промяна на Закона за устройство на територията и безпрецедентното изземване на функциите на общините от страна на държавата, без изобщо този въпрос да се коментира", заяви Фандъкова.

Това по думите ѝ е нарушение на принципите на децентрализация. Според столичния кмет основните функции на общините в рамките на няколко дни се изземват с гласуването на първо четене на проекта на Закон за устройство на територията. Тя очаква да се обърне специално внимание на мнението на общините, като заяви, че става въпрос не само за Столичната община, а за цялата страна. Според Фандъкова е недопустимо да се създават структури и да се променя организацията в хода на изпълнението на проекти, и то в края на програмния период.

Кметът изрази категоричното си несъгласие с този начин на работа и очаква заявките за диалог да засегнат и местната власт, която по думите ѝ поне досега е била независима. В момента на площадката "Хан Богров" се монтират съоръженията за преработване на биологични отпадъци. 

Очаква се обектът да бъде завършен през октомври, а вероятно през пролетта на следващата година да започне да работи. Капацитетът на завода е 12 000 тона компост годишно.

Водещи

Най-четени