Фандъкова разпореди проверки във всички социални домове 10.01 | 13:28

През изтеклата година експертите на Дирекция "Вътрешен одит” са извършили множество проверки

От Филипа Тодева

Проверка в Дома за възрастни хора с увреждания в столичния квартал "Княжево” е установила редица финансови нарушения.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че чрез "скрити транзакции” са били източени 213 790 лв. Установени са 69 банкови транзакции, които не са отразени във финансово-счетоводните документи на дома.

Оказва се, че престъпната схема е била реализирана от счетоводителката на социалната институция Снежана Стоенчина. Тя и директорът Параскева Бърнева са били освободени, за да не пречат на последващите проверки.

В продължение на пет години са били източвани хиляди левове от бюджета на дома. Нарушенията започват още от 2007 година, когато от 56 тегления на суми за нуждите на болните, 7 са били присвоени.

С всяка следваща година размерът на присвояваните средства расте. През 2008 година са откраднати сумите от 12 тегления, през 2009 година – 13. През следващата 2010-та са присвоени близо 70 хил. лв., а през изтеклата 2011 – близо 83% от средствата, разпределени по бюджет.

Извършени са нарушения и с парите за заплати. Ако реалната им стойност е била 20 000 лева, пред общината са отчитани 28 000 лева.

По случая е изготвен доклад от одитната дирекция на общината и е предаден на Софийска градска прокуратура. Въз основа на резултатите от тази проверка столичният кмет разпорежда одити да се извършат във всички социални домове и институции. На територията на Столична община те са общо 43.

През изтеклата година експертите на Дирекция "Вътрешен одит” са извършили множество проверки. Извършени са одити в 8 дирекции, в 12 районни администрация, в 16 социални училища и детски градини.

Освен общинското дружество "Екоравновесие”, чиито директор беше уволнен през лятото на 2011-та, са проверени още няколко общински дружества и звена. Сред тях са "Егида”, "ВиК”, "Метрополитен”, II-ра градска болница, "Пазари Юг”, "Озеленяване”, Центъра за градска мобилност, "Лозана” и още 3 ДКЦ-та.

Сигнал за злоупотреби в V-та градска болница е бил подаден лично от директора на медицинското заведение. Отново проверката насочва към дейността на счетоводителя. По случая е образувано досъдебно производство.

Йорданка Фандъкова не опроверга категорично версиите, че ще поеме ръководството на Столичната организация на ГЕРБ от Андрей Иванов. Срещу председателя на Столичния общински съвет бяха отправени редица обвинения в медиите за корупционни схеми.

Кметът припомни, че и преди е отказвала ръководния пост в ГЕРБ-София и подчерта, че има твърде много ангажименти като столичен градоначалник. До нея до този момент не е пристигал сигнал с конкретни данни за престъпления, извършени от Иванов.

Водещи

Най-четени