Фандъкова се застъпи за селските райони около София 14.08 | 15:08

Кметът иска европейско финансиране и за местата, които не са "жълти павета"

От Гергана Златкова

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова настоя населените места около София да могат да получават финансиране по Програмата за развитие на селските райони.

Това стана по време на проверката ѝ днес на проекта за археологическо проучване на манастира "Св. Мария Магдалина" в Бухово.

Фандъкова обясни, че населени места на територията на общината, които не са "жълти павета", нямат никаква възможност за европейско финансиране. На територията на града сме включени в интегрирания план за градско развитие и ще можем да усвоим средства по ОП "Регионално развитие", но районите около София - 30 села и три малки града, напрактика са изключени за целия следващ програмен период до 2020 г. и ще трябва да разчитат само на финансиране от общинския бюджет, заяви Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ изцяло е готов проектът за изграждането на инфраструктурата на територията на цялата Софийска Мала Света гора на стойност около 6 млн. лв.

Моята надежда беше, че след като сме готови с проекта, ще можем да кандидатстваме както всички останали общини, да могат и градове като Бухово, Нови Искър и селата в околностите на София да получат европейско финансиране, отбеляза тя и настоя тези населени места да бъдат включени.

Проектът за археологическо проучване на манастира "Св. Мария Магдалина" в Бухово е един от петте, по които се работи през тази година по столичната програма "Култура" с приоритет  културно-историческо наследство. През последните три години близо един милион лева са инвестирани от общината в разкриването именно на такива обекти, предимно в Софийската Мала Света гора, посочи кметът.

Очакванията от разкопките в манастира в Бухово са да бъде разкрита една от най-големите раннохристиянски базилики.

Това е една огромна трикорабна едноапсидна базилика, от която в момента разкриваме североизточната част, посочи ръководителят на проекта Снежана Горянова.

До този момент са намерени множество предмети – части от църковна утвар, накити, прибори, копчета и монети, които обхващат обширен период – от късната античност – IV век, до 90-те години на ХХ век.

След отбелязването на традиционния за манастира празник Успение Богородично (15 август) проучването ще бъде разширено и към терените южно от днешния храм. Общата стойност на проекта е 29 508 лв., като 22 966 лв. са по столичната програма "Култура".

Водещи

Най-четени