Февруарско лято: Слънце и до 22 градуса в страната 19.02 | 09:20

В понеделник се очаква силен вятър

От iNews

Почти лятно топъл, но и със силен пролетен вятър, неделен ден прогнозират синоптиците на Meteo Balkans. А ето и всички подробности какво ни очаква на 19 февруари:

През нощта срещу неделя от север облачността постепенно ще се разкъсва и след полунощ над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. Вятърът над Североизточна България ще остане силен.

Минималните температури ще се повишат и ще са в широки граници. По-студено остава в планинските райони, като на отделни места температурите ще се понижат до минус 3°С. По-високи ще са сутрешните стойности в Северозападна България - до 7-10 °С

В неделния ден ще преобладава разкъсана, предимно висока облачност, която над западните и централни райони ще намалее до слънчево време.

Около обяд вятърът над Дунавската равнина отново ще се усили до силен. Над останалата част от страната ще остане почти тихо.

Късно следобед от северозапад облачността отново ще се увеличи и през нощта срещу понеделник на места над крайните северозападни райони ще превали слаб дъжд.

Дневните температури в страната ще се повишат и ще са между 14 и 18°С. Най-високи ще са градусите над Дунавската равнина и Горнотракийската низина – до цели 20-22°С!

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.

Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-75 км/ч.

Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети и отломки, както и от счупени клони.

Времето в София

През нощта ще преобладава разкъсана, предимно висока облачност. Минималните температури ще останат ниски – до минус 1-2°С. През деня над столицата облачността ще намалее до слънчево.

Очакваните максимални температури ще достигнат стойности до 15-17°С.

Времето в планините

Ще преобладава слънчево време. Ще духа силен северозападен вятър. Следобед над Северозападната част от Стара планина облачността ще се увеличи и на места ще превали слаб дъжд. Максималните температури ще се повишат и на 1200 метра ще са около 12°, на 2000 метра - около 4°. Остава висок рискът от лавини!

Прогноза за фини прахови частици

Не се очакват замърсявания на въздуха.

Времето на Балканите

Серия от преминаващи атмосферни смущения ще дестабилизират времето над северните райони от полуострова и на много места над Унгария, Северна Румъния и Източна Сърбия ще превали слаб дъжд. Над останалата част от Балканите остава необичайно топло.

 

Водещи

Най-четени