Фермерски бунтове блокираха София, стигна се и до сблъсъци в страната 22.03 | 14:43

Недоволни тютюнджии и животновъди от Кърджалийско блокираха пътища заради ниски изкупни цени и субсидии и партиен рекет преди изборите

От iNews.bg

Тюнопроизводители и животновъди излязоха днес на протести в различни региони на страната заради недостатъчно финансиране или забавени от служебното правителство евросубсидии. Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско, подкрепени и от фермери в района, излязоха на протест на международния път за граничен пункт "Илинден-Екзохи", в района на село Садово, предаде БНР.

Те се опитаха да блокират пътя за Гърция, което обаче доведе до сблъсъци с полицията. В същото време в столицата протестиращи пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) фермери пък направиха неуспешен опит силово да влязат в сградата, което също предизвика меле, предаде бТВ.

Политически натиск върху фермерите

Председателят на сдружение "Басма" Иван Сабахлъков, който е организатор на протеста на границата, обяви, че кметове на населени места обикалят домовете на тютюнопроизводителите и обещават, че ще получат парите си за миналогодишната реколта, но след изборите след изборите. Той обясни, че гръцката фирма "Михайлидис" дължи 1,3 млн. лв. на тютюнопроизводителите в региона, а суровината била предадена на "Булгартабак".

Сблъсъци между полицията и тютюнопроизводители, опитали да блокират пътя към Гърция, е имало и край Свиленград. Там производителите са палили тютюн в знак на протест срещу референтните плащания, които според тях са несправедливи.

Производителите на тютюн от сорта "Басма" за количества до 2 тона получават по 2,45 лв. на килограм при миналогодишна цена 2,65 лв. Ако количеството превиши 2-та тона дори със 100 грама, цената му пада на 1,65 лв. за килограм, разказва пред БНР един от организаторите на протеста.

1881241

Земеделски щурм срещу агроведомството

Пред Министерството на земеделието днес протестираха животновъди и биофермери с искане Държавен фонд "Земеделие" незабавно да започне изплащане на директните плащания за 2016 г.

Фермерите настояват и за продължаване на ангажиментите по подмярка 10 за агроекология и бизнес, която МЗХ обяви за изчерпана като ресурс. Към тях се присъединяват и биопроизводителите, които от тази година не могат да заявяват повече подпомагане по тази мярка.

След като повече от час и половина фермерите очакваха служебния министър на земеделието да Христо Бозуков да излезе и да се срещне с тях, част от животновъдите щурмуваха служебния вход на МЗХ и влязоха във физически конфликт с охраняващите полицаи. Преди това фермерите неколкократно отказаха да излъчат работна група, която да влезе на преговори в министерството.

Около 13 ч. те направиха клада пред МЗХ, в която запалиха стари пчелни кошери и оборска тор, донесена специално за целта.

Идват още фермери, блокират центъра на столицата

Организаторите на протеста съобщиха, че още два автобуса с фермери пътуват към столицата, за да подкрепят колегите си. Сред обсъжданите варианти за продължения на протеста им били - блокада на бул. "Христо Ботев", жива верига около министерството, която да спре всеки, който иска да влезе или да излезе от самото ведомство.

Всички протестиращи фермери вече излязоха на бул. "Христо Ботев" и са се насочили в посока към Централна гара, така че движението по бул. "Христо Ботев" в момента е блокирано.

Водещи

Най-четени