Фестивал „Шарена плетеница - традициите днес“ в Копривщица 17.09 | 12:21

Събитието ще се проведе на 28 и 29 септември за четвърти пореден път

От iNews.bg

На 28 и 29 септември предстои четвъртото издание на Фестивала на плетивата "Шарена плетеница", който тази година е под наслов "Традициите днес" и ще се проведе в града, съхранил българският дух – гр. Копривщица. По време на фестивала ще бъдат представени изработване на българска шевица, тъкане на стан, плетене на традиционни чорапи на 5 игли, плетене на луум за деца, традиционното плетене за мъже и много, много други.

 Фестивалът се провежда в подкрепа на национална благотворителна кампания "Изплети топлина", в която за осма поредна година доброволци ще плетат шапки, шалове, ръкавици и топли дрехи за хората без дом.

На този празник на традициите, фондация "Има начин" за пореден път ще събере на едно място хора с любов към плетенето, ритуалите и благотворителността. Ще направи мост между българските обичаи и съвремието, показвайки най-доброто от миналото, вплетено в настоящето, и ще демонстрира тенденции, вдъхновени от бъдещето.

Пълната програам може да бъде видяна в страницата на събитието във Фейсбук - https://www.facebook.com/events/418216985710930/

Тази година Фестивалът ще се проведе в центъра на гр. Копривщица в рамките на 2 дни – 28 и 29 септември под патронажа на Община Копривщица. По време на събитието ще бъдат проведени 7 открити демонстрации разкриващи различни и интересни аспекти от приложения на преждата, 2 работилници вдъхновени от традициите и съвременното им място в интериора, 2 мастър класа, на които изтъкнати лектори-приложници ще разкрият тайните на различни техники за плетене и творене. Първият мастър клас е "Традиционна българска шевица", воден от Антоанета Толтукова, за втория - "Плетене на еко чанта" има специален гост водещ от Република Корея - Джей Ким. Празникът ще бъде допълнен и от вече станалото традиционно плетене за мъже "Модерно е да можеш повече", както и работилница за плетене с лумчета за най-малките. В рамките на Фестивала ще протече и състезание с награди за ръчно приготвен хляб, поднесен в плата украсени с прежда и вълна "Аромат на  топлина". В рамките на Фестивала ще бъде създадено и специално арт-пано от прежда, което ще бъде дарено на училище "Любен Каравелов" - гр.Копривщица.

Входът за всички гости на града и фестивала е свободен, а за доброто им настроение по време на фестивалните дни ще се погрижат фолклорен състав, съставът за духова музика към училище "Любен Каравелов"- гр. Копривщица и дирекция "Музеи" - гр. Копривщица. Присъстващите ще получат нови идеи, знания и умения за добротворчество, като ще се заредят с много емоция, енергия, любов и красота.

Водещи

Най-четени