Филмовите ленти под заплаха. Условията, в които се съхраняват, са неправилни 16.09 | 16:24

В следващите 10 години има опасност филмите да започнат да се разлагат по-бързо

От Цанка Донкова

Историите ни във филми - кинохроники, игрални и документални ленти, са под заплаха. Оказва се, че те гният сред мухъл и влага.

"Ако останат при сегашните условия, в следващите 10 години филмите ще започнат да се разлагат много по-бързо", предупреди директорът на Българската национална филмотека (БНФ) Антония Ковачева.

Тя посочи, че основният риск за ацетатните филми е разграждането на основата, наричано "оцетен синдром". "Отделянето на оцетна киселина се увеличава при висока температура и влага. Филмовият материал губи гъвкавостта си, става нестабилен и се свива, обясни Ковачева.

По думите ѝ в началото разлагането е бавно и може да отнеме няколко десетки години без каквито и да е видими физически повреди - в зависимост от условията на съхранение. Разлагането се ускорява драматично след определен момент, известен като "автокаталитична точка", ако условията на съхранение не бъдат силно подобрени - ниска температура и ниска относителна влажност, допълва БТА.

Положението в хранилищата на БНФ е недопустимо. "При изискване за 3-5 градуса температура и до 30 на сто влажност, филмите в хранилището в "Бояна" в едното помещение са при 19,5 градуса и 77,4 на сто влажност, а в другото - с южно изложение - са на пряка слънчева светлина, 28 градуса денем и 20 градуса нощем, промяна, която допълнително уврежда лентата", каза директорката на БНФ. В подобно състояние са и останалите хранилища в страната, допълни тя.

Друга голяма опасност за филмовата лента е плесента, която "се храни" с желатина и причинява избледняване на образа - до пълното му изчезване, отбеляза Ковачева. Тя вижда изход в поетапното финансиране на съхраняването на филмите, тъй като то е процес - като начало един от складовете да се превърне в истинско хранилище, за да може обработените филми да се съхраняват там, а не както досега да се излагат на риск от зараза от вече увредени ленти и кутии.

Водещи

Най-четени