Финансиране след потопите в Добрич и Варна ще се търси от ОПРР 23.06 | 16:51

Пари ще се търсят и от държавния и общинските бюджети

От iNews.bg

Продължава уточняването на щетите от наводненията във Варна и в Добрич.

"Нека да установим какъв е първо размерът им, за да можем да видим дали ще ползваме фонд "Солидарност". Разбира се, ще търсим и нов начин, евентуално по оперативната програма "Регионално развитие", заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която направи инспекция на строителството на АМ "Струма".

Тя допълни, че предполага, че съвсем скоро ще има и заседание на междуведомствената комисия.
"В момента се описват всички щети, вървят няколко комисии", каза от своя страна министърът на транспорта Данаил Папазов, който беше с Терзиева на инспекцията.

Той уточни, че финансиране ще се търси и чрез оперативната програма "Регионално развитие", и чрез държавния и общинските бюджети.

По думите на Папазов във варненския квартал "Аспарухово” почти цялата настилка на частта между централната улица и морето е отнесена.

"Почти през цялото време, още в първите часове, съм бил на място. Участвах и в спасителните акции, които бяха проведени от военните и от работниците на пристанището. Имаше много голяма група от хора от затворите, които участваха. Там щетите наистина са огромни. Особено по инфраструктурата – почти цялата настилка на частта между централната улица и морето е отнесена”, обясни Папазов.

По думите му, трябва да се направи много точна картина, да се направи оглед улица по улица, защото сега още всичко е в кал и сега доста трудно се прави оценка на цялата инфраструктура.

По отношение на ситуацията в Добрич, Данаил Папазов заяви, че за разлика от Варна Добрич се разполага на равнинна територия, на която много по-бавно върви отводняването, защото няма къде да отиде водата.

"Но и там вече след подобряване на времето се наблюдава оттегляне на водата. Във Варна въпреки, че водата беше изключително много, сравнително бързо се справихме, за около 24 часа беше нормализирана обстановката, доколкото може да бъде нормална. Има ток, вода и всички пътища са освободени от колите и изхвърлената кал. Градската инфраструктура работи в момента. Има и градски транспорт. Много по-развити страни от нас се справят за много по-дълъг период с подобни бедствия”, обясни министърът.

Той посочи, че има засегнати жп трасета. Почти цялата линия от езерото до Варна е била затрупана и е била в много тежко състояние.

Водещи

Най-четени