Финансовият министър отсече: Без Фонд „Отбрана“ 26.05 | 17:11

НАТО изисква България да дава повече пари за военна цел, но това може да става без контрол от парламента

От iNews.bg

Създаването на Държавен фонд за инвестиции в отбраната е на практика невъзможно, поради противоречия със законодателството. Обособяването на приходоизточници от продажба на ненужно въоръжение, техника, имущество и имоти на МО в отделен фонд не променя техния характер на бюджетни приходи и не дава възможност за автоматично извършване на допълнителни неразчетени разходи по бюджета на фонда, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. В този смисъл смисъл работата на подобен фонд е невъзможна, ако се гледат разпоредбите в Закона за публичните финанси.

"Разчетите за неговите приходи и разходи подлежат на включване в Консолидираната фискална програма. Подобен фонд може да бъде създаден единствено със статут на второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на отбраната. В рамките на общия размер на разходите по бюджета на МО към един такъв фонд ще бъдат приложими всички изисквания, регламентирани със Закона за публичните финанси", посочи Горанов.

Той каза, че ако очакванията на МО са, че такъв фонд ще даде възможност за допълнителни разходи над вече утвърдените с годишния Закон за държавния бюджет, това няма как да стане, защото всички разходи, които правителството извършва, трябва да бъдат предварително одобрени от Народното събрание като лимит, и той не може да бъде надхвърлян от изпълнителната власт.

"Проблемът със състоянието на финансите за отбрана трябва да се решава с годишния Закон за държавния бюджет, като се гарантира възможното и необходимо през баланс между отделните сектори разходно ниво, така че да се доближаваме до стандартите на НАТО и да се дава възможност поетапно да постигнем пълна оперативна съвместимост", посочи Владислав Горанов, цитиран от БТА. Той отбеляза, че проблемът едва ли би могъл да бъде решен с инструмента, който се предлага, още повече, че за последните няколко години разчетените приходи по бюджета на МО редовно не се изпълняват до определения с годишния закон обем.

"Колкото определим разходи за отбрана в съответната година, с толкова изпълнителната власт ще разполага. Няма механизъм този разход да бъде увеличаван без контрол на парламента", изтъкна финансовият министър.

Водещи

Най-четени