Фирмата на Прокопиев се облажила стабилно от сделката с EVN 29.09 | 18:28

Щетите били повече от 87 млн. лева, прогнозира Мавродиев

От Христина Рафаилова

Фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев "Булброкерс", замесена ощетяването на държавата с 87 млн. лева, е "огрявала" навсякъде в сделката с продажбата на държавния дял в EVN.

Това каза шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пред Нова телевизия. Той обясни, че компанията едновременно е била консултант на държавата, а същевременно действала като брокер от името на EVN. За услугите си Прокопиев прибрал огромни суми.

Преди седмици Мавродиев сезира главния прокурор, че с въпросната продажба ексфинансовият министър Симеон Дянков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и "Булброкерс" са ощетили държавата с 87 млн. лева.

Шефът на надзорния орган коментира, че те са извършили редици престъпления, сред които пазарна манипулация и незащитаване на интересите на страната.

Мавродиев обясни, че акциите на държавата са изтъргувани за малко над 1600 лева. След няколко месеца, след като са били купени от EVN, те са били оценени от "Булброкерс" на 3050 лева едната. Той добави, че статусът на ЕРП-то не се е променило значително за този период, че да има такова увеличение на акциите, смята той.

Според него щетите може са много по-големи и добави, че посочените 87 млн. лева са минималните загуби, изчислени от експертите на комисията.

Също така самата процедура била опорочена. Дори нямало проспект на английски език, а аукционът бил закрит. "Булброкерс" е била част от всички важни сегменти на сделката.

Мавродиев отрече да има лична вражда с Прокопиев. Той каза, че е обществена тайна, че Трайков и Дянков са доведени за ръчичка именно от бизнесмена. Също така една от най-приближените съветници на бившия финансов министър – Доротея Пандова била служител на Прокопиев.

Според шефа на комисията, ако имали христоматийно определение за олигарх, то бизнесменът бил неговото олицетворения.

Мавродиев каза, че в КФН не са постъпили документи за продажбата на "Доверие". Според него медиите на Прокопиев са провели кампания за сделката, тъй като статуквото било удобно на бизнесмена, тъй като се финансирал от пенсионните фондове.

Водещи

Най-четени