Фирми-фантоми злоупотребяват с лични данни на кандидатстващи за работа 28.10 | 14:25

Нарушителите участвали в конкурси по обществени поръчки с фиктивен брой работници

От Силвия Стоядинова

Увеличават се случаите на злоупотреба с лични данни от фирми, които пускат обяви за работа по интернет, предупреди инж. Иван Иванов - директор на Инспекцията по труда във Варна. От лятото до момента се получени 7 сигнала. Рязко се увеличават и нарушенията по трудовото законодателство от страна на работодателите.

Фирмите най-често използват данните на хора, които подават заявления за определена длъжност по електронен път, като кандидатстват по обществени поръчки с фиктивен брой работници. По този начин печелят пари, а дори нямат офис и адрес и са трудно откриваеми.

Чрез кражба на лични данни често се препродават и регистрират фирми на името на лица, които стават техни собственици без да подозират, обяснява още Иванов. Съветът на директора на трудовата инспекция е контактът с фирми и работодатели да бъде пряк.

До края на септември ведомството е констатирало 12 641 нарушения на трудовото законодателство при положение, че за същия период на миналата година броят им е 9 556. Преобладават нарушенията по отношение безопасността на труда. Подадени са и 710 жалби, предимно за неизплащане на трудови възнаграждения.

За периода са регистрирани 133 случая на наемане на работници без трудов договор, при 80 за 2009 година. Инспекторите са съставили над 2 000 акта за глоба или имуществена санкция, а сумата на издадените наказателни постановления по тези актове възлиза на над 2.5 млн. лв.

Най-четени