Фирмите за дървесина блокират утре границите с Турция и Гърция при Свиленград 23.03 | 19:05

Те ще затворят от 10.30 до 16.30 ч.пътищата към „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“ с искане за отмяна на експортната забрана

От Ростислава Иванова

Износителите на дървесина и транспортни фирми ще затворят за 6 часа утре (24 март) за граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Капитан Петко войвода" между 10.30 и 16.30 ч. Браншът ще протестират срещу влезлия в сила 3-месечен мораториум върху експорта на дървесина, съобщиха от пресцентъра на All Channels.

Пътищата към границите с Турция и Гърция ще бъдат блокирани с трактори и друга превозна техника. Протестиращите заплашват, че ще пристъпят към затваряне и на други гранични пунктове, докато мораториумът за експорт не бъде отменен.

Забраната за износ на необработен дървен материали действа от две седмици. Преди седмица по време на протеста си пред парламента износителите на дървесина получиха уверение от Комисията по земеделие, че забраната ще падне още в края на април. Дотогава ще бъдат одобрени необходимите промени в Закона за горите, ограничаващи незаконния дърводобив, обеща Цвета Каратанчева от ГЕРБ.

Мораториумът бе гласуван от парламента в началото на май по предложение на земеделското министерство като единствена мярка срещу поголовната сеч в горите.

Браншът обаче отрича да изнася нерегламентирана дървесина и настоява забраната да падне веднага. 800 компании търпят всекидневни щети по неизпълнени договори за износ, оплакват се търговците.

"Имаме готовност да продължим с протестните действия, колкото се налага. Няма да се откажем да защитаваме интересите на над 8000 служители в нашите фирми и няма да се съгласим с твърдението, че ние сме виновни за незаконната сеч в България", коментира пред Фокус износителят Димитър Николов. Той обясни, че легалните износители също са засегнати от незаконната сеч и затова искат строг Закон за горите.

 

Според износителите обаче забраната няма изобщо да намали сечта, а само ще съсипе бизнеса им. 

Водещи

Най-четени