Фози: Контрабандата в момента е зловеща 10.06 | 09:11

Според бившия митничар към момента няма никакъв контрол на митниците

От Елица Елефтерова

В момента контрабандата е зловеща. През последните години искаха да унищожат митницата. Унищожен е вътрешният контрол. Това заяви в ефира на TV7 бившият шеф на митницата в "Гюешево” Георги Владимиров – Фози.


Според него за състоянието на митницата в момента пряка отговорност има Вальо Танов заедно с ръководството на гранична полиция. По думите на Фози са изнесени милиарди от страната.


Бившият митничар направи и връзка между случая с Мишо Бирата и изнасянето на огромни суми от бившия премиер извън страната. Според Фози това е възможно заради ВИП-а и преминаването с дипломатичен паспорт, т.е. при такова положение никой никого не проверява и не се минава през никаква проверка. Не така стоят обаче нещата при влизане в определена страна, където парите така или иначе трябва да бъдат декларирани.


Като пример Фози се позова на Емил Димитров, според когото по време на предишното управление контрабандата от цигари е била 1.5 млрд. лв. "Лесно се стига до тези резултати. Може да се види ясно, че консумацията на цигари не е спаднала, а драстично са намалели приходите от акцизи от цигари.


Според Владимиров основният проблем произтича от липсата на инспекторат в Агенция "Митници”. Ако работеха както трябва, нямаше да се стигне до Мишо Бирата, посочи още митничарят.


Същото е положението и с контрабандата на горива от "Лукойл”, никой не проверява какво се внася и изнася. Единственият разследващ в момента е Ваньо Танов.
 

Владимиров посочи и че не са замесени само митничари, а в контрабандата участват и служители на "Гранична полиция”, защото без тяхно участие няма как митничарите да действат. Ако има проблем, защо досега са проверявани само митничари, попита Владимиров.


Митниците ни са разграден двор. Факт е това. Има непрекъснато нови случаи на уволнени заради корупция служители, това е заради 4 години липса на контрол, коментира още веднъж Фози.


Горивото и цигарите винаги са ликвидни по време на криза. Тук борбата е или да се спре контрабандата, или да се оглави. Не е важно кой контролира контрабандата, а кой я оглавява, посочи още Фози.  

Водещи

Най-четени