Формацията на Георги Първанов прави допитване за преминаване на президентска република 18.07 | 14:57

АБВ ще предложи 12 идеи за заздравяване на държавата

От Филипа Тодева

В началото на следващия месец формацията на бившия президент Георги Първанов ще стартира национално допитване за промяна на държавното устройство от парламентарна към президентска република. Това потвърди самият Първанов, като посочи, че гражданите ще могат да се произнесат по 12 идеи за здрава и добре уредена българска държава.

Освен преминаване към президентска република, АБВ ще предложи още няколко промени на българите, като засилване на пряката демокрация, избор на личности, т.е. смесена избирателна система, промяна на модела на финансиране на политическите партии - от по-строг контрол на финансовите потоци до рязко намаляване /поне пет пъти/ на сегашните държавни субсидии за партиите, борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Ще се опитаме да достигнем до максимален брой граждани със "своеобразен договор", като всеки човек ще може да отбележи с коя идея е съгласен", обясни Георги Първанов. Той уточни, че е възможно инициативата да прерасне в референдум, ако получи достатъчно солидна гражданска подкрепа.

Водещи

Най-четени