Франция няма проблем с родните имигранти - там не искали да ни дискриминират 21.01 | 15:23

Трудовият пазар на страната бил отворен за нас и за румънците

От Христина Рафаилова

Българите напоследък се чувстват съвсем като бедния, нежелан роднина на останалите европейци, но се намери държава в ЕС, която не иска да ни гони.

Докато Великобритания се пробва да промени основните принципи на ЕС в името на борбата с имиграцията и Германия се чуди как да опази социалните си помощи, се оказа, че Франция очаква нашенците спокойно и с "отворени обятия".

Спрямо източноевропейците няма да се налагат ограничения и трудовият пазар е отворен за тях. Това гарантира френският външен министър Тиери Репантен пред БНР.

След като на 1 януари ограниченията за работа на българи и румънци отпаднаха, на Острова започнаха да предприемат редица дискриминативни мерки срещу родните имигранти. През първите месеци, след като са пристигнали в Обединеното кралство, сънародниците ни нямат право на достъп до социалната система. Преди ден стана ясно, че българите и румънците няма да имат право и на жилищна помощ.

Министърът припомни думите на президента Франсоа Оланд, че няма да участва в говорене като това срещу имиграцията, което подхранва страхове. 

"И България, и Румъния са членки на Европейския съюз от 2007 година. Имаше постепенно отваряне на пазара на труда за българи и от 1 януари той е напълно отворен във Франция, както и в останалите страни на Европейския съюз. Що се отнася до нас, ние изцяло изпълняваме ангажиментите си", коментира Репантен. 

Той подчерта, че една държава не може само частично да е част от ЕС. Дипломат номер 1 добави, че страната му приема и румънци и българи, които имат професионални перспективи във Франция. Париж осъжда също така отхвърлянето на европейки граждани в чужди за тях стани, стана ясно от думите му. 

"Също така във Франция осъждаме всякакви ксенофобски декларации на френски политици, които отхвърлят, когото и да било", добави той.

Водещи

Най-четени