Хакери атакуваха сайта на Светия синод 15.05 | 21:20

Българската патриаршия определи атаката като неприемлива и безсмислена провокация

От Теодора Кокаланова

Хакери атакуваха сайта на Светия Синод на Българската православна църква. На страницата на Синода се появи текст, че сайтът е блокиран в отговор на вандалското нападение на Джумая джамия в Пловдив. Според хакерите подобни актове на нападение срещу турското малцинство у нас са и атака срещу културното наследство на страната.

В текста се казва още, че Св. Синод е трябвало да реагира на случилото се, а не да пази мълчание. Хакерите предупреждават, че атаките им ще продължават с пълна интензивност. В специално изявление от българската патриаршия определиха атаката срещу сайта като неприемлива и безсмислена провокация.

"Това е компютърно престъпление", заяви Славчо Велков, експерт по национална сигурност в студиото на БНТ. По думите му в действията има елементи на кибертероризъм, защото съдържат заплахи за националната сигурност. 

"Органите трябва де се самосезират", отбеляза Велков и намекна, че е възможно да има връзка с предстоящите у нас избори, а също и със сложната обстановка в Турция.

Няколко часа бяха необходими, за да се възстанови съдържанието на сайта на Българската православна църква. През следващата седмица ще има среща между главния мюфтия и патриарх Неофит, на която ще се набележат допълнителни мерки за още по-добро взаимодействие между двете вероизповедания.

Водещи

Най-четени