Халваджиян: bTV се опитаха да ни цензурират, ще има дело! 11.04 | 15:16

Напоследък телевизията им оказвала натиск за излъчването на определени репортажи

От Мартина Панайотова

Много "мръсно бельо” на bTV изкараха днес на състоялата се пресконференция продуцентите от "Глобал Вижън”. Повод за осъществяването й бе изпратеното миналия петък прессъобщение от националната телевизия, което уведоми за прекратяването на излъчването в ефир на предаванията "Господари на ефира” и "Пълна лудница”.

В сградата на БТА се събра кланът Халваджиян, като и най-популярните им артисти – Димитър Рачков, Васил Василев-Зуека и Мария Игнатова.

"Скъсахме договора си с bTV. Много скоро ще последват и съдебни дела. Последните 6-7 месеца bTV започнаха да налагат цензура на "Господари на ефира” – нещо, което не се е случвало никога в историята му.”

"Да, ние работим с чувство за хумор, но направихме много репортажи, които не показаха лицеприятни неща”, започна изявлението съсобственикът на "Глобал вижън” Маги Халваджиян.

"Никога няма да допуснем някой да ни казва какво може и какво не може. Никога няма да допуснем някой да ни използва като маша в ръцете си. Не ме е страх от никого, няма да падна на колене и няма да позволя на никоя корпорация да ме мачка”, продължи още продуцентът.

Емоционалното му изказване изобилстваше от думи като "телефонни заплахи”, "разговори” и "опит за цензура”, а кураж с присъствие му даваха Димитър Митровски, Евтим Милошев и други членове на Асоциацията на независимите продуценти, който Халваджиян прегърна горещо на няколко пъти.

Оказа се, че от Асоциацията готвят писмо, което ще изпратят съвсем скоро и, което ще се окаже ключово. Подробности около него обаче не бяха разкрити.

"Заплахи? Не ми пука. Колкото пъти са ни спъвали, отново сме се изправяли. Утре ще имаме собствена телевизия, ще си пуснем предаванията в интернет, ще снимаме сватби, ако трябва."

Маги цитира официалното писмо, което изпратиха от bTV, в което изказват своите симпатии към артистите и водещите на двете предавания.

"Това писмо е с една единствена цел: "Разделяй и Владей" – това е тактиката им. Така разделиха водещата на "Огледала" от нейните продуценти и й направиха собствено предаване, така стана и с Иван Звездев, така се опитват да направят и с "Море от любов".

"Когато някой се подиграе с екип от 120 души, то аз ще бъда безкомпромисен! Ние не се продаваме.”

Другият съсобственик на продуцентската компания, Джуди Халваджиян пък разказа за няколко конкретни примера, в които bTV се е опитала да упражни натиск върху телевизионните предавания.

Първият случай, когато bTV "натиснали” "Господарите", бил свързан с репортаж за болница "Свети Наум” в София, за която било обявено, че разполага със супер скъпа техника, закупена със средства, събрани от кампанията "Българската Коледа”. Кампанията бе под патронажа на Георги Първанов. Оказало се, че такава техника липсва. Телевизията се опитала да спре репортажа, заради намесеното име на президента, което създавало неудобство.

Вторият случай бе свързан с фалшивия мамолог в БНР, който се представял за лекар и опипвал служителките. Репортерите на "Господари на ефира” отиват на място и го разобличават, след което от bTV започнали да пишат писма, в които молели името на радиото или на директора да не бъде споменато, защото имали уговорки.

Джуди Халваджиян коментира и факта, че bTV напълно игнорирали разкритията на популярното предаване, защото от bTV новините "ревнували”.

Опити за цензура от страна на медията били правени и в много случаи, в които лица на bTV като Елена Петрова и Елена Розберг, на които били връчени "Златни скунскове”, както и в случая, в който Господарите разкрили, че продукцията на bTV "Домашен арест” са копирали цели сцени от "Двама мъже и половина”.

Джуди разказа как са се подхвърляли реплики от сорта на "Ако не спрете това и онова, ще ви спрем предаването и т.н.”

"След като не успяха да спрат нищо от това, което наредиха, те включиха другата машина – финансовата”, завърши Халваджиян и даде думата на Асен Чанков, който заяви, че медията е спряла да плаща на "Глобал вижън” своите задължения.

Оказа се още, че bTV не спазили уговорките относно часа на излъчване на предаванията.

"Има неспазено обещание от страна на  bTV "Господари на ефира" да тръгнат в 23:30 само за първите три месеца, а после да минем в праймтайма. В 23:30 няма активна аудитория”, коментираха продуцентите.

"По същия начин стана и с повторението - първата година беше в 18:30, но към март-април по светло кой гледа телевизия? После пък ни преместиха от 16:30 когато гледа аудиторията само на турските сериали. Това е целенасочена политика. За две години и половина "Пълна лудница" е местена осем пъти."

Към собствениците на продуцентската къща се присъединиха и Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека, които изказаха своето възмущение.

"Не сме отишли там само за да си вземем заплатите – искаме труда ни да се гледа”, коментира Рачков.

"Дори ние не можем да гледаме собствените ни предавания.”

"Чувстваме се огорчени”, завърши актьорът.

"Това е популизъм. Малко е обидно и това е опит да си вържат гащите пред обществото. Обидени сме.”, допълни Зуека, визирайки писмото, в което bTV изказва своите симпатии и благодарности на артистите и водещите.

На въпроса дали ще назоват определени имена, които са замесени в опита за цензура и шантаж, от "Глобал вижън” отговориха: "Апостол Пенчев и Ренета Викторова”.

Засега не се знае дали "Господарите” и "Пълна лудница” ще търсят друг ефир в който да се подвизават. Магърдич обаче беше безкомпромисен, че това, което е важно за тях, е не да отидат 100% някъде, а да получават свобода на словото.

Водещи

Най-четени