Хаос в парламента при гласуването оттеглянето на Пламен Николов 12.08 | 10:15

Според ГЕРБ-СДС има каша

От iNews.bg

Депутатите ще гласуват оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН). Това се случва след решението на партията на Слави Трифонов да предложи за гласуване състав на правителство. Причината е, че формацията не се разбра с останалите потенциални партньори - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и "БСП за България".

Направи впечатление, че важното пленарно заседание се водеше не от председателя на Народното събрание Ива Митева, а от нейния заместник - Кристиан Вигенин.

Още в началото пък ИТН отказаха да участват в гласуването и напуснаха пленарната зала. Така напрежението в парламента се усети съвсем от рано.

"В главите на тези хора има само сценарии, а в държавата има процедури. Трябва по някакъв начин с действията си днес да направим така щото първо да дадем ясен знак, че конституционната процедура, започната и движена от ИТН, е финализирана", заяви Татяна Дончева от ИБГНИ.

Тя определи ситуацията като "изключителна детинщина и инфантилност".

Дончева беше още по-крайна и не пожали председателя на парламента, настоявайки, че Ива Митева трябва да се държи на ниво, а не "като болонка" на някой друг.

ИТН излязоха от зала. Ивайло Вълчев: Няма да участваме в този фарс

Според ГЕРБ-СДС има каша.

"Конституцията е ясна, има ясни актова, които водят до това или да се избере, или да не се избере състав на кабинет", напомни Росен Желязков.

Той настоя, че ИТН трябва да се "извадят от неловката ситуация", ръцете на президента да се развържат, за да продължи процедурата по връчването на мандатите. Желязков предложи парламентът да гласува, че отхвърля кандидатура на Пламен Николов, а не че приема "волеизлиянието" на номинирания за премиер, че иска да се оттегли. Според Кристиан Вигенин обаче се изменя решението, около което са се обединили ръководствата на парламентарните групи на председателски съвет.

При първия опит за гласуване обаче се установи, че кворум няма.

"Трябва да има 121 народни представители", обясни Вигенин.

"В тази ситуация аз бих предложил Народното събрание да направи 15 минути почивка, в която да се събере Председателският съвет и да решим какво правим", аргументира се още той.

Водещи

Най-четени