Харта 2013: кой и защо я подписа? 24.06 | 11:32

От своя страна представители на протестиращите не бяха единодушни относно въпросната харта

От Кремена Бедерева

От няколко дни страната всяка вечер е окупирана от протести. В интернет пространството се завъртя и декларация, наречена "Харта за разграждане на плутократичния модел на българската държава".

Тя е подписана от журналисти, от кръга на "Икономедия", които работят във в-к "Капитал", както и юристи, НПО-активисти, деятели на културата, преподаватели, еколози.

В документа се изброяват основните проблеми - корупция, мрежи от тайни общества и корпоративни картели, чрез които функционират публичните сфери, провал на борбата с престъпността, проблеми в съдебната система.

Като първа стъпка предлагат да се създадат експертни работни групи, които да анализират как законите отварят вратички за злоупотреба с гражданските свободи от страна на полицията и други служби. Предлагат да изготвят концепция за управление на публичните средства, както и законови промени за укрепване на независимостта на съдебната власт. Обществена комисия от авторитетни юристи ще обобщи идеите.

Сред подписалите хартата са Христо Иванов – юрист, уволненият съдия Мирослава Тодорова – юрист, Еми Барух – журналист, Цветозар Томов – социолог, Красимир Кънев – правозащитник, Юлиана Методиева – журналист, Нели Куцкова – юрист, Антоанета Цонева – юрист и двигател на инициативата за честни и свободни избори, Атанас Чобанов – журналист, Тома Белев – лесовъд и природозащитник, проф. Антоний Тодоров – политолог, Светослав Терзиев – журналист, Живко Георгиев – социолог, проф. Евгений Дайнов – политолог, Христо Комарницки – карикатурист, Явор Гърдев – режисьор, проф. Ивайло Дичев – културен антрополог, Нери Терзиева – журналист, Людмил Тодоров – режисьор и много други.

От своя страна в ефира на Нова телевизия представители на протестиращите в лицето на блогъра Асен Генов, музиканта Васил Гюров и Кирил Ампов не бяха единодушни относно въпросната харта.

Според Гюров, който е подписал хартата, смята, че държавата вече не е легитимен представител на властта. Музикантът Гюров пък смята, че една харта трябва да съдържа много по-малко точки, а да не говорим колко време е писана. Той се притеснява, че гражданското общество няма време да пише харти.

Според Кирил Ампов дали има харта или няма е изключително маловажно и тя е предизвикала искри сред протестиращите. По думите му протестиращите трябва да извикат президента, да им даде безплатно адвокатите си и да опишат исканията си.

Най-четени