Хасан Адемов: За съжаление Великден съвпада с изборите 13.03 | 08:24

Правителството ще даде добавки към пенсиите през април

От iNews.bg

"За съжаление Великден съвпада с предстоящите избори. По Коледа не предстояха избори. Ние искаме да превърнем в традиция добавките по тези разници". Това каза в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по повод на еднократните добавки към пенсиите по Великден. Така министърът отговори и на нападките, че тези добавки са "купуване на гласове".

Вчера правителството одобри допълнителни средства в размер 57 700 000 лв., които са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за тази година. Тези пари ще отидат като еднократна добавка към априлските пенсии.

40 лева допълнително ще получат възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 150 лв. 30 лева ще получат тези, на които пенсията е в размер от 150,01 лв. до 251,00 лв. По 20 лв. ще вземат пенсионерите с пенсии над 251 лв., каза Адемов.

Според него има реален шанс догодина да има увелиение на пенсиите. За това обаче има няколко необходими неща.

"В пенсионната система няма чудеса. Най-важното за пенсионната система е да има добра икономика, да има повече работещи хора. Има шанс догодина да има увеличение на пенсиите. Важно е да има работеща икономика", посочи Адемов.

По думите му енергийната подкрепа я получават хората с най-ниски доходи.

"Има социална анкета, която определя кой и колко получава", каза социалният министър.

Той отново подчерта, че добавките към пенсиите не са част от предизборна кампания.

"Това е последователна политика, която иска да наложи това правителство", завърши Хасан Адемов.

Водещи

Най-четени