Хасково пак под заплаха от режим на водата 08.07 | 16:25

Когато има дъжд, се справяме, но с наближаването на сушата не можем да обещаем, казват от ВиК

От iNews.bg

Хасково е пред воден режим. За второ поредно лято градът е изправен пред подобна криза, предаде бТВ. След като водата беше обявена за негодна за пиене заради наличието на уран, част от кладенците бяха затворени и това създаде допълнителен проблем.

Проблемът започнал със спирането на замърсените с уран кладенци преди повече от година. От водното дружество знаят за проблема, който според тях ще става и по-голям. "Просто има недостиг на вода. Когато вали дъжд, се справяме. С наближаване на големите жеги не мога да прогнозирам какво ще стане. Просто имаме крещяща нужда от тези нови кладенци”, подчерта управителят на ВиК – Хасково инж. Тодор Марков. 

Новите кладенци и водопроводи, които държавата финансира с близо 2 млн. лева след избухването на скандала с урана и радиацията в хасковската вода през пролетта на миналата година, още не са готови. Според общината – заради бавните  процедури. 

"Не смятам, че е имало забавяне, всичко това е една доста сложна процедура. До 30 ноември ще си свършим нашето задължение”, посочи зам.-кметът на община Хасково Велин Балкански. 

Освен че ще доставят повече вода в града, новите сондажи трябва да подобрят и качеството на водата, обявена за опасна. 

"Забраната все още важи за целия град. Трябва да получим хубави резултати от всички проби и поне два пъти да бъдат потвърдени”, подчерта директорът на РЗИ – Хасково Соня Димитрова. 

Резултатите от  последните проби от водата показват, че все още на места уранът, макар и минимално, е над нормата. Затова  градът остава на водоноски. Срокът, в който община Хасково трябваше да построи новите сондажи и водопроводи, вече беше удължаван веднъж. Ако  и сега от кметството не се справят в срок, ще трябва да връщат пари на държавата.

Най-четени