Хванаха 12 тона хашиш в Софийско 05.07 | 13:29

Стойността му била към 360 млн. евро

От Ивелина Георгиева

Около 12 тона хашиш на стойност към 360 млн. евро са открити в склад близо до софийското село Мировяне.

"Това е концентриран хашиш, който, ако се разпространи както трябва, цената му ще е много по-висока", посочи директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

Огромното количество хашиш било предназначено за Белгия и Холандия.

Групата, която седи зад хашиша край Мировяне, била същата, която седи зад хашиша, заловен на 2 юли във Видин, посочи Флоров. Издирвала се част от групата. Тази наркогрупа обаче не била тази, която се споменава в медиите, по думите на Флоров.

"Виждате, че нашите граници са надеждни и спираме наркотика на наша територия, защото над 16 тона хашиш – 12 тона в склада в Мировяне и 4,2 във Видин, щеше да влезе в страните, които ни критикуват", коментира началникът на ГДБОП.

Допълнителна информация е изпратена до директора на Европол, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него с това заловено количество България си изпълнявала ангажиментите като пълноправен член на ЕС.

Премиерът Бойко Борисов пък посочи, че палетите, в които е сложен хашиша, били в гипсокартон, който се произвежда във Видин и се изнася през видинската митница. Според него обаче по-интересен бил начинът, по който се транспортирала дрогата. По думите на Борисов до нашите териториални води идвал кораб и хвърлял пратките от пакетите в Черно море. Пакетите плували във водата, след което идвал рибар и ги взимал. Пакетите не потъвали и били направени с дръжка, за да може рибарят да го придърпа с въдицата си. Те не се преопаковали, а фолиото, с което са опаковани, пази наркотика сух.

"Дано не намерим и пострадали рибари следващите дни", заяви Борисов.  

Според премиера се знаело кои са лицата, замесени в трафика на наркотика и в момента се издирвали. Той бил убеден, че щели да стигнат и до самите кораби.  

Водещи

Най-четени