Хванаха в нарушения автобусни превозвачи 30.03 | 13:37

Проверките са обхванали автобусни превозвачи в Софийско и Пловдивско

От Андриян Георгиев

Софийската полиция и Изпълнителната агенция "Автомобилни превози” предприеха проверка на автобуси, собственост на превозвачески фирми, в Софийско и Пловдивско.  

Повод за проверката е инцидентът от 23 март, когато един от автобусите, в който пътуваха ученици, се запали по време на движение. Инспектиращите са установили едноличния търговец от Костинброд, собственик на авариралия автобус. На фирмата му са регистрирани още два автобуса, които ежедневно извършвали превоз на пътници по линиите между Костинброд, селата на общината и София. Всички те са преминали годишен технически преглед на 25 януари и са снабдени с валидно разрешително за дейността.

Извършен бил обстоен преглед на гумите, светлините, техническото оборудване, спирачната система. Не са установени технически неизправности, както и нередности в документацията и лицензите. 

Проверени са пет автобуса на друга фирма с аналогична дейност. На двама водачи са съставени актове за административни нарушения - за управление без контролен талон и за управление без удостоверение за професионална компетентност.

В Асеновград пък вчера (29 март) е проведена акция срещу нерегламентиран превоз на пътници.

Проверени са 14 автобуса и микробуса, съставени са 10 акта и 4 протокола за установени нарушения.

Две лицензирани фирми за обществен превоз на пътници са сигнализирали, че нерегламентирани превозвачи извършвали нелоялна конкуренция спрямо тях, като дублират маршрутите и разписанията им.

Установени били 7 нередовни автобуса, четири от които собственост на една и същата фирма.

В два от случаите броят на пътниците е бил повече от допустимия. Три автобуса са били без актуално маршрутно разписание, а друг е извършвал превоз от типа "Специализиран превоз” на работници, без официален документ за това.

Автобусът на 31-годишен мъж пък е с отнета регистрационна табела и е откаран на наказателен паркинг, тъй като е нямал лиценз за обществен превоз на пътници. По констатираните нередности са съставени актове, както и четири протокола за установяване валидността на ползваните билети. 

Междувременно е санкциониран водачът на микробус Volkswagen, който бил с изтекла шофьорска книжка и превозвал пътници в товарния отсек. Съставени са и актове на други двама шофьори – на товарен автомобил Iveco и лек автомобил Mercedes, които били без задължителна застраховка "Гражданска отговорност” и без контролен талон. 

Водещи

Най-четени